Новата заповед за маските има куп слабости

Срещу новата заповед на здравния министър Кирил Ананиев за задължителното носене на маски се очаква лавина от дела, тъй като в нея има много неясноти и слабости. Заповедта е в сила от днес до 26 април включително. Само за няколкото часа живот на първата заповед за маски във Върховния административен съд са постъпили 140 жалби. Това показват данните, предоставени на „Сега“ от съда. Става дума за жалби, с които съдът е сезиран директно. Възможно е да има и такива, които са изпратени първо до министерството, което трябва да окомплектова преписките.

Една от основните слабости на заповедта е, че не обяснява точно какво се има предвид под „защитна маска за лице“. Освен това заповедта позволява вместо маска да се носи „друго средство, покриващо носа и устата (в това число кърпа, шал и други). 

„Добре е да сме наясно какви точно маски да се носят – колко слоя, за еднократна употреба или и такива, които могат да се ползват многократно. Как да дезинфекцираме последните, през колко време? След колко време еднократните трябва да се изхвърлят, а тези за многократна употреба да се перат? Дали това ново задължение сега няма да доведе до още по-голям недостиг на предпазни средства в лечебните заведения, където са категорично необходими?“, коментира специалистът по медицинско право адвокат Мария Шаркова още след първата заповед. Според нея и новата заповед страда от същия порок.

„Ако има данни, че определени маски защитават, има ли същите данни за носни кърпички и кашмирени шалове? Ако се ползват многократни маски или шалове, после как се перат, дезинфекцират? Ако са еднократни – тогава през колко време се сменят? Ако някой ще слага носна кърпичка, а тя не пази по никакъв начин, или не знае как да я изпере и дезинфекцира след ползването й, това не създава ли още по – голям риск за този човек?“, риторично попита адвокатът и след новата заповед.

В нея са изброени и част от местата, на които маските са задължителни. И сред тях са включени парковете, до които в момента достъпът е забранен. Затова и Шаркова поставя въпроса трябва ли да приемем сега, че с тази заповед вече е разрешено да се ходи в парка. Шаркова подчерта, че подкрепям идеята за носене на защитни маски и самата тя го правя. Но въпросът е задължението да е ясно формулирано и хората да имат информация какви правила, основани на научни доказателства, да следват.

Санкцията за нарушаване на заповедта е глоба от 300 до 1000 лв. При повторно нарушение глобата е от 1000 до 2000 лв. Дори новата заповед да спре да действа, преди съдът да е разгледал жалбите срещу нея, всеки, който е бил глобен, може да заведе дело срещу държавата, тъй като актът на министъра е неясен.

Още жалби

Във ВАС има жалба и срещу заповедта, с която се забранява ходенето в паркове и градски градини. Със същата заповед беше въведен и часови пояс от 8.30 до 10.30 ч, в който хората под 60 години нямат право да влизат в хранителни магазини и аптеки.

Досега съдът не разглеждаше жалбите, но промените в закона за извънредното положение допуснаха тези дела да се гледат. 140-те жалби срещу първата заповед за маските вече са безпредметни и съдът няма да се занимава с тях.

От съда разказаха и за друг любопитен казус – българин, който работи във Великобритания, е обжалвал 4 заповеди, които са му пречили да се върне там. 

ВАС ще заседава зад паравани

Над 400 дела ще разгледа ВАС в открити съдебни заседания в периода 21 април – 13 май 2020 г. Това са делата, чието гледане се позволява от закона за извънредното положение. Останалите дела, които са били насрочени, ще бъдат разгледани до 31 юли т.г., съобщи председателят на ВАС Георги Чолаков.

Достъпът на външни лица до сградата на съда обаче е ограничен. И делата са открити само за страните по тях, но не и за публиката. Влизането в сградата ще се осъществява след дезинфекция и измерване на телесната температура с отчетени показания под 38 градуса, както и с предпазни маски и ръкавици, съобщиха от съда в събота. В трите съдебни зали съдът и страните ще са зад прозрачни паравани. След всяко заседание на съответния съдебен състав ще се извършва дезинфекция на залата.

Административни услуги и справки по делата ще се правят след предварително искане на телефон 02/9404337, факс 02/9404132, имейл edocuments@sac.justice.bg, или по куриер.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram