С маски до 26 април

Носенето на защитна маска или друго средство, покриващо носа и устата, от днес става задължително до 26 април.

Вчера, след разпореждане на премиера Бойко Борисов, здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която „всички граждани, когато се намират в закрити или на открити обществени места (в т. ч. транспортни средства за обществен превоз, търговски обекти, паркове, църкви, манастири, храмове, зали, улици, автобусни спирки и др.), са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал и др.)“. Обществени са и местата, и пространствата, които са свободно достъпни, и/или са предназначени за обществено ползване. Това важи и за места, на които се предоставят обществени услуги, се посочва в съобщението от пресентъра на МЗ.

Заповедта е в сила от 12 април до 26 април, включително.

Това е вторият опит за задължително покриване на част от човешкото лице, като предпазна мярка срещу коронавируса. Миналата седмица Кирил Ананиев пусна заповед за задължително носене на маски, но тя живя само няколко часа.

Сега мярката стартира на Цветница, когато е възможно да има струпване на хора в църквите.

Борисов обяви, че са поръчани още 1 млн. нови маски. Ще бъдат раздавани и безплатни. „Най-трудното предстои, под 1% се движим в момента. Добрата новина в тъгата е, че починалите са с много тежки заболявания. Но рисковата група в България е голяма. Ако пропуснем да влязат в болница, ще понесем катастрофални щети“, каза Борисов. За пореден път той призова българите за дисциплина. Църквите обаче остават отворени, а премиерът ги оправда в свой стил – в противен случай свещениците трябвало да хвърлят килимявките („Все едно ген. Мутафчийски да каже: „Не ходете в болници!“).

„В 12 часа от двора ще викам Христос Возкресе“, каза Борисов и призова някак мнозинството българи да сторят същото от балконите си.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram