Нинова след срещата с работодателите: Компенсациите продължават и през декември

Започваме работа по нови правилници и методики, заяви вицепрезидентът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова след среща с работодателите.

Тя заяви след срещата, че компенсациите за бизнеса във връзка с високите цени на тока, които прие служебното правителство, ще продължат и през декември.

Нинова разговаря с организациите на бизнеса, който осигурява над 80% от работните места в България. Обсъдени бяха актуални теми, свързани с цената на електроенергията, бизнес климата и мерки за подкрепа на икономиката.

Икономическият министър и бизнеса се разбраха срещите им да бъдат регулярни.

В резултат на кризите има една непредвидимост. Набелязахме мерки, които трябва да предприемем веднага, посочи Корнелия Нинова.

Тя посочи краткосрочните и дългосрочни мерки, които са коментирани.

Краткосрочни мерки:

– Мерките 80/20, 60/40 да продължат и след 1 януари 2022 г.;
– Заедно с бизнеса да се работи по предложения за изготвяне на бюджета за следващата година;

Средносрочни мерки:

 Българският бизнес да бъде освободен от излишните административни тежести, които отнемат време, средства и човешки ресурси;

„Цените растат непредсказуемо и са в пъти по-високи от очакваните и от тези, които бяха миналата година. Във всички страни се взимат мерки. За да бъде българската икономика, българската индустрия конкурентоспособна трябва да получава енергия на подобни цени каквито получават конкурентите й“, посочи председателят на АИКБ Васил Велев.

„Цените в САЩ са под 50 долара – такива са и в Русия, и в Турция. В Сърбия е фиксирана – 66,72 евро. Тоест нашите конкуренти, извън ЕС, се снабдяват с цени в порядъка на 4-5 пъти по-ниски от актуалните у нас днес“, добави Велев.

„Важно е бързо да се изработи устойчив механизъм, който да действа в такива екстремни ситуации. Ние очакваме решение за декември и яснота за януари, защото бизнесът трябва да има предсказуемост, за да може да прави своите планове. Самите ние предложихме да има праг на компенсиране, за да няма прекомпенсиране. Разумен такъв праг за нас е 150 лв., защото това би била цената за всички, ако имаме регулиран пазар днес със съответната разумна печалба за всички производители на електроенергия. Ние не смятаме, че трябва да има таван на компенасацията“, посочи още той.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram