Нонсенс: Ликвидират „Казанлъшка искра“ ЕООД, но запазват дейността му

Не е ясно на какво основание Общинският съвет назначи днес ликвидатор на общинското „Казанлъшка искра“ ЕООД, издател на вестник „Искра“. Без да са гласували прекратяване на дейността, съветниците поставиха човек, който да ликвидира имуществото на дружеството.

Юристи припомниха за Пресс ТВ, че ликвидатор се назначава при прекратяване на дейност на дружество, обявяването му в несъстоятелност или по решение на общото събрание, че то няма да изпълнява дейност, която е упражнявана до момента на старта на процедурата по ликвидация.

Според общинска администрация дружеството е в тежко финансово състояние. Счетоводната загуба за 2020 г. е 7 577,99 лв., при печалба в размер на 3 170 лв. за 2019 г. Това е и основанието кметицата Галя Стоянова да поиска от старейшините да гласуват откриване процедура за обявяване на ликвидация на „Казанлъшка Искра“ ЕООД. Това, обаче, не е несъстоятелност и съвсем не е аргумент за откриване на ликвидационната процедура. „Казанлъшка искра“ притежава имущество и този факт, добавен към първите, прави днешното решение на Об съвет в Казанлък най-малкото неиздържано и пълен юридически нонсенс, заявиха прависти с дългогодишен опит.

Според общинска администрация вестникът няма да спре да се издава. За целта оттам предлагат да се разкрият 2 щатни бройки към звено „Други дейности по икономика“, които ще гарантират отпечатването му.

„Имуществото, останало след удовлетворяване на кредиторите, да се прехвърли в полза на едноличния собственик на капитала – Община Казанлък, като придобива статут на частна общинска собственост и се управляват по ред, определен от Общински съвет – Казанлък“, гласуваха съветниците и този текст от предложението. Това също е спорно законово, тъй като е редно прехвърлянето на имуществото да стане на друго общинско дружество, а не директно на общината като едноличен собственик на капитала, коментираха за Пресс ТВ старейшини, несъгласни с гласуваното решение. Те имат подозрения, че областният управител ще върне за ново разглеждане казуса на местните народни избраници. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram