На старта на 49-ото НС: Само 29 са новите лица – 15 от тях са от “Възраждане”

Ден преди официалния старт на 49-ото Народно събрание парламентарните групи ще влязат в сградата на парламента, за да разпределят местата и стаите.

Съставът на този парламент повтаря почти на 100% състава на предишния.

Само 29 са новите лица 49-ото Народно събрание, като 15 са от “Възраждане”.

Веднага след като се закълнат, народните избраници трябва да си изберат председател, за да може официално да стартира работата на  парламента.

Днес всички парламентарни групи имат заседания, на които ще решат тактиката си в предстоящите дни.

Ден преди първия парламентарен звънец между политическите сили няма предварителни разговори за кандидатурата на председателя на парламента. Това предвещава дълги препирни в залата, прокарване на парламентарни хватки и процедури.

В деня на предателството на Христос българските депутати ще си избират председател.

Изборът на председател и ръководство на НС обикновено приключва в рамките още на първото заседание, но както видяхме в 48-ото НС – може да отнеме и 3 дни. И тъй като Конституцията не казва какво се прави в патова ситуация, в която никой от кандидатите не може да събере достатъчно гласове, е възможно както и преди, точно на Велика сряда да се спре парламентарният часовник и да се влезе във Велики четвъртък.    В миналия парламент изборът на Вежди Рашидов за председател отне 3 дни.

След Велики четвъртък парламентът ще излезе във Великденска ваканция и реално ще заработи след Великден. 

Едва тогава може и да стартира процедурата с мандатите.

Както и да се върти рулетката обаче, депутатите трябва задължително да свършат поне две важни неща в този мандат – да приемат бюджета за 2023 г. и законите, необходими за отпускането на следващия транш по плана за възстановяване. В най-оптимистичния вариант работата по тях може да започне след 15-ина дни. 

През това време парламентът трябва да приеме правилника си, а след това да излъчи и постоянните си комисии. Там също се очаква голямо зацикляне – в 48-ото НС пълното им окомплектоване отне три седмици.

Очакванията са този път Радев да не бави консултациите с политическите сили преди връчването на първия мандат на ГЕРБ. В конституцията няма записани срокове, в които да се случва това. Досега консултациите се провеждаха в рамките на два дни, но последния път президентът ги разсрочи в рамките почти на месец. Сега явно няма да е така.

Преди да връчи мандатите президентът Радев ще проведе консултации, които вероятно ще заемат една седмица.  Ако следваме политическия календар, възможно е Радев да връчи първия мандат на ГЕРБ още на 24 април. Той ще бъде взет от Десислава Атанасова, която и този път ще бъде председател на ПГ на ГЕРБ. Междувременно първата политическа сила трябва да излъчи кандидат за министър-председател.След това Бойко Борисов и партията му имат седмица, за да номинират премиер и правителство.

Още преди началото на новия парламент от вота на избирателите се очертава, че отново съставянето на кабинет изглежда трудно осъществимо заради липсата на изразено мнозинство.

ГЕРБ-СДС спечелиха изборите, но с 69 представители в залата не могат да осигурят мнозинство.

„Продължаваме промяната – Демократична България“, втори по вот и с 64 гласа заявиха, че няма да подкрепят правителство на ГЕРБ.

Без двете най-големи партии формулата за правителство става много сложна.

Това накара експертите да заговорят за нова дата на избори в края на юли.

Eпицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram