На извънредно заседание: Обсъждат вота на недоверие срещу правителството

Народното събрание ще проведе извънредно заседание във вторник, на което единствената точка в програмата ще бъде дебатът, свързан с вота на недоверие срещу правителството, предаде БГНЕС.

11 протеста покрай дебатите и гласуването на вота на недоверие към правителството на Кирил Петков се очакват да се проведат само в София. От едната страна на парламента ще протестират в подкрепа на кабинета, а от другата страна – срещу него.
Уведомленията за провеждане на демонстрациите са 3-дневни – от вторник, 21 юни, когато в пленарна зала ще се проведат дебатите, до четвъртък, 23 юни, когато вероятно ще се проведе гласуването.

Засега на управляващите не им достигат гласовете за отхвърляне на вота, но при самото гласуване в залата конфигурацията може да се промени.

ГЕРБ, които са вносители на вота, имат 67 депутати. Против правителството са също и от ДПС, ИТН и „Възраждане“, или общо 125 гласа.

Управляващите събират общо 115 гласа – „Продължаваме промяната“, БСП, „Демократична България“ и шестимата независими, отцепили се от ИТН.

В сряда – 22 юни, вотът ще бъде гласуван, но ако дебатите продължат до късно, гласуването му може да бъде отложено и за четвъртък. Необходими са гласовете на 121 депутати, за да бъде подкрепен.

Вотът на недоверие срещу кабинета на Кирил Петков беше внесен от парламентарната група на ГЕРБ-СДС на 15 юни. Мотивът му е за „провала на правителството във финансово-икономическата политика“. Тогава подкрепа за вота изразиха представители на „Има такъв народ“ (ИТН), ДПС и „Възраждане“.

В четвъртък ГЕРБ, ИТН, ДПС и „Възраждане“ гласуваха заедно в полза на свалянето на председателя на Народното събрание Никола Минчев от поста му. В петък вечерта от ГЕРБ предложиха дебатът да се проведе на извънредно заседание в неделя, а гласуването да се проведе в понеделник. Тогава зам.-председателят на парламента Атанас Атанасов от „Демократична България“ обвини опозицията в това, че бърза, за да не може още депутати от ИТН да напуснат парламентарната им група и да гласуват в полза на правителството.

В понеделник още депутати от ИТН напуснаха партията с мотива, че „мафията е пробила в ИТН“.

Управляващата четворна коалиция стана тройна, след Слави Трифонов оттегли партията си, а с това правителството загуби подкрепата си от парламентарното мнозинство.

Дарик

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram