Посрещаме лятото с горещо време

На 21 юни в 12:13 ч. настъпва астрономическото лято. Тази година началото на лятото ще ни донесе много слънце и високи температури.
Хубавото време ще продължи през седмицата. В четвъртък над страната ще премине атмосферно смущение. Още сутринта над Западна, по-късно през деня и над Централна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Има повишена вероятност на места явленията временно да са интензивни, възможни са и градушки. Вятърът ще отслабне, дневните температури ще бъдат с 4°-6° по-ниски.

След краткотрайното понижение на температурите в четвъртък, от петък те отново ще се повишават и през почивните дни и в понеделник максималните ще са около и над 30°.

Вторник ще е и най-дългият ден в годината за нашите географски ширини, и ще трае 15 часа и 20 минути. Това е денят на лятното слънцестоене, когато в Северното полукълбо настъпва лятото, а в Южното – зимата. За сравнение най-късият ден през годината е през декември, с трайност около 9 часа и 2 минути. Това е денят на зимното слънцестоене.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram