Митрофанова: След американска визита в България започна гоненето на дипломати

Трудно ми е да кажа дали присъдата на Алексей Навални е справедлива, но тя е за неговата икономическа дейност. Той вече веднъж беше осъждан и пуснат с подписка и условна присъда, които нарушаваше. Навални е много противоречива фигура. През 2010-та когато се кандидатира за кмет на Москва, предизвика голяма симпатия. Млад, симпатичен, добре говори и наистина предизвикваше симпатия у много хора, и у мен също. Това коментира посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова пред БиТиВи.

„Той е националист, но е и нарцис, иска публичност, политика, да е във фокуса на общественото внимание, това е същността му. И започна да прави разследвания и смяташе, че те ще го доведат до голямата политика, защото хората го четат. Но хората обичат хляб и зрелища, четат разбира се, но не значи, че биха гласували за него. Той има малко подкрепа. Медиите я преувеличават“, каза още тя.

„Ние приемаме избора на България – Вие сте член на ЕС и НАТО, това е факт. Но сме против алиансовата групова солидарност да пречи на прагматичното сътрудничество с останалия свят, включително и с Русия. Мястото на Русия в историята на България е особено, обединяват ни православието и езикът на първо място. Русия е освободила България от турско робство и ми се струва, че хората помнят това много добре. И затова не ни се иска тази блокова дисциплина и солидарност да пречи на нормалното развитие на сътрудничеството между нашите страни“, коментира тя.

„В момента Русия е подложена на много сериозен натиск, при това често – неоснователно. В момента се води геополитическо сражение между две направления – искащото многополюсен свят и искащото еднополюсен свят. И американците, които аз наричам мисионери, които се опитват да ощастливят целия свят с еднакъв подход към демокрацията. Тези понятия като демокрация, права на човека започнаха да се използват като опит да се подчинят определени страни“, каза Митрофанова.

„Гоненето на дипломати е непонятно и без доказателства. Това беше предшествано от период на разцвет – имаше визити на Радев, на Борисов, Медведев. Всичко изглеждаше чудесно. Но – мисля, че това не се хареса в парадигмата на тази блокова система. И след американска визита от правоохранителната система започна гоненето на дипломати. Ние подхождаме философски и разбираме, че България е малка страна, трябва да се развива, че ЕС дава определени средства и помага. Но не мисля, че заради това трябва да се принасят в жертва отношенията с Руската Федерация“, обясни руският ни посланик.

Източник: Евроком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram