Министър Гвоздейков: До края на 2024 г. България ще стане пълноправен член на Шенген и еврозоната

В навечерието на Нова година България получи шанс за развитие – социално и икономическо. Шенген е възможност за високо икнономическо развитие. Дава възможност за бърз достъп до стоки, бърз достъп на хора. Трябва да оценяваме високо това, което се случи.

Това заяви транспортният министър Георги Гвоздейков в ефира на БНТ.

Относно критиките, че България не е пълноправен член на Шенген, транспортният министър заяви: „Гърция се намира в същото положение. Тя няма достъп по суша до Шенген. През тази година ще бъде свършена доста работа, така че България да стане пълноправен член на Шенген и по суша.“

Австрия се оказа най-големият противник на присъединяването ни към Шенген. Всяка дъражава има върешнополитически настроения, които влияят на тези ходове. Трябва да оценим труда на хората, които водиха преговорите, да останем оптимисти, че ще изпълним голямата цел – влизане в Шенген. Предстои ни влизане в еврозоната и това ще стане в синхрон, посочи министър Гвоздейков.

Капацитетът на границите е изключително натоварен. Трябва да бъде облекчен режимът на контрол, но да бъде изпълняван стриктно. Това ще бъде оценката на ЕК как се справяме с този контрол, каза още той.

Корабът Верила

Към момента продължава разследването. Двама души от екипажа остават задържани. Остналите са освобидени и вече са по родните си места. Корабът е задържан. След приключване на следствените действия, корабът трябва да бъде освободен и да се върне в България, отбеляза министърът на транспорта.

Корабът „Руен“

Корабът се намира в териториалните води на Сомалия. Екипажът в добро здравословно състояние. Няма заплахи от страна на хората, окупирали екипажа. Текат преговори за неговото освбождаване, утчони Гвоздейков. По думите му най-вероятно става дума за пари.

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram