МЗ въвежда нови противоепидемични мерки от другата седмица

От следващата седмица България най-вероятно ще има нови ограничителни мерки. Това стана ясно от извънреден брифинг на зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов, който съобщи, че в министерството текат разговори с всички специалисти как да се откликне на новата вълна. Срещата тече и в момента, а конкретни предложения се очакват от главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който по закон ги предлага.

„Мерките ще следват изготвения вече план и ще бъдат насочени към тази група, която е най-силно засегната от новата COVID вълна, поради това, че посещават места с повече хора, разстоянието е по-близко и има достатъчно условия за разпространение на делта варианта на вируса“, обясни Златанов. В момента коронавирусът заразява предимно млади хора до 39-годишна възраст.

„Паралелно с новите мерки ще организираме и ефективен контрол, за да сме сигурни, че те ще дадат резултат, увери зам.-министърът. На въпрос по области ли ще се въвеждат ограничения, той посочи, че нивата на заболяемост в страната почти се изравняват, затова мерките ще бъдат въведени в цялата страна. Областите с най-ниска заболяемост обаче ще имат възможност да ги въведат малко по-късно“, обясни Златанов.

Източник: Евроком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram