Мария Капон обвини Трифонов в лъжа: След среща с ИТН обсъждахме името на Петър Илиев за премиер

Името на Петър Илиев е било обсъждано в ИБГНИ  като предложение на ИТН за премиер.

Това са разбра от думите на Мария Капон пред БТН тази сутрин.

Капон разкри, че след срещата на ръководството на ИБГНИ с ИТН в коалицията са обсъждали името на Петър Илиев за премиер.

Припомняме, че Петър Илиев бе спряган за кандидат-премиер до петък, когато отпадна три часа преди да бъде връчен мандата и в последния Трифонов и шоумените извадиха Пламен Николов. 

Капон потвърди думите на Николай Хаджигенов, който в инфарктния за ИТН петък разкри, че на среща на среща с ръководството на ИБГНИ с на ИТН, сценаристите на Слави Трифонов са попитали дали от ИБГНИ биха подкрепили Петър Илиев за премиер. „Ние казахаме, че няма да го подкрепим, както няма и да подкрепим този начин на формиране на правителство“, каза тогава Хаджигенов.

За Николай Хаджигенов истината е над всичко и той ненавижда лъжата, подчерта днес Капон. 

Припомняме, че с пост във ФБ от петък, след като гръмна новината, че Петър Илиев е оттеглен като кандидат-премиер, заради проблемна биаграфия, Слави Трифонов обвини журналистите в спекулации по темата и пусна димката, че в ИТН от две са си били харесали Пламен Николов за премиер. Същата мантра повтори вчера и Филип Станев. „Името на Петър Илиев – първоначално номиниран за правосъден министър в оттегления проектокабинет на ИТН, не е обсъждано за министър-председател сега“, каза вчера Станев.  Днес Мария Капон обори това твърдение, подчертавайки максимата: „Истината ще ни спаси“!

„До петък трябва да знаем състава на Министерския съвет. Ние няма да допуснем хора, които са били част от ДС. Не знаем какво има в чувала. Не може да гласуваме за анонимно правителство, каза още Мария Капон.  И допълни: Не говорим за личните качества на проф. Радулов. Говорим за принадлежност. Може да ни сервират друг. Ние не знаем какво има в чувала. Няма как с анонимност и надменност да правим коалиция“.

„Всяко съмнение за това дали има задкулисна игра, трябва да бъде разсеяно. Никой не може да ни плаши с избори. Едни скъпи избори са много по-евтини от едно лошо правителство. То може да открадне, да присвои, да направи много нарушения. Не видяхте ли комбинираните атаки през тази седмица? Някой трябва да разсее тези съмнения и ние трябва да го чуем. Нали не очакваме, че някой ще гласува, без да знае? Ние не знаем какво има в чувала. Няма как с анонимност и надменност да правим коалиция, подчерта Капон.

По повод кандидатурата на ИТН за премиер – Пламен Николов тя попита:

„Важно е как този човек е бил избран, кога, как е бил номиниран. Това са по-важните неща в демокрацията за прозрачността“.

Тя поиска да бъде подписано споразумение, което би било гарант – това значи да е ясно кой номинира правителството, кой е председател на партията, кой поема отговорността, къде се състоят разговорите.

В момента някой очаква ние да изпълним своите ангажименти и не знаем кои са кандидатите за министри“, коментира Мария Капон.

„Какво значи „мъжка дума“? Това не е достатъчно“, отсече Капон.

Тя посочи още, че в следващата една седмица ИТН трябва да проявят разум, а останалите – спокойствие.

„Тяхно право е да изберат министрите. Наше е решението дали ще ги подкрепим. Никой не може да ни накара да гласуваме просто така. Няма да сме нито параван, нито колаборация, ако има съмнение за приоритетите и за това кой стои зад тях“, посочи още Капон./Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram