Лена Бориславова: Няма да има коалиционно споразумение. Нямаме си доверие

Няма сближаване на позициите межзу ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ по отношение на механизмите, по които да работи общата коалиция. И днешната среща не показва възможен положителен резултат.

„България има нужда от редовно правителство, но то трябва да има зад гърба си стабилно парламентарно мнозинство. В противен случай, то става един параван, зад който ние няма да позволим да се крият плаващи мнозинства с участието на „Възраждане“ и ДПС“.

Това заяви членът на партийното ръководство на ПП Лена Бориславова на влизане в парламента, където обяви, че отива, за да се включи в разговорите по управленската програма.

Тя обясни пред медиите, че проблемът на десните са „плаващите мнозинства“ между ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“, които се наблюдават в парламента в последно време.

Бориславова отхвърли възможността за сключване на коалиционно споразумение с ГЕРБ-СДС, и настоя, че всичко, което е нужно, е механизъм, който да осигури спазването на ангажиментите, поети при създаването на кабинета.

„Тук няма нищо ново, нищо различно от това, което вече бяхме договорили с колегите от ГЕРБ преди три седмици, така че аз се надявам да се върнем към този формат и това, което договорихме тогава“, каза тя.

А отказа от коалиционно споразумение обясни с това, че между двете формации няма доверие.

 „Това не може да се преодолее просто по този начин. Ние искаме да има механизъм, с който да де ангажират парламентарните групи, за да могат да имат стабилни мнозинства, с които да осигурят безпроблемна работа на кабинета за тези неща, за които вече сме постигнали съгласие“, каза още Бориславова

Тя припомни изявлението на ПП в петък, в което се казва, че няма да бъдат допускани плаващи мнозинства за съдебна реформа, защото представляват нарушение на принципите, с които бе подкрепено правителството „Денков – Габриел“.

Тогава от „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ поискаха гаранции от ГЕРБ за устойчивостта на правителството, поканиха партията на Бойко Борисов на среща и заплашиха с оставка на правителството, ако не се приемат 7-те поставени условия:

-Общ борд за назначение на регулаторите
-Да се спазва вече одобрената обща законодателна програма
-Пътна карта за съдебната и конституционната реформа
-Реформа в службите
-Съгласуван закон за антикорупционната комисия
-Преработка на Изборния кодекс
-Обща позиция за законността на референдума на „Възраждане“.

Бориславова не отговори конкретно на въпрос дали „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ би отстъпила от някое от поставените условия, но подчерта, че най-важното е да бъдат избегнати плаващите мнозинства.


ГЕРБ продължават да настояват, че е необходимо коалиционно споразумение, каквото поиска лидерът им Бойко Борисов миналата събота. „Още в началото казахме на колегите от ПП и ДБ, че това, което предлагат няма да сработи. Ненапразно в демокрациите са измислени коалиционните формули. Коалициите не се създават, защото някакви хора много си допадат, а защото, когато се конструира парламентарно мнозинство, трябва да се разпределят отговорностите“, заяви зам.-шефът на ГЕРБ Даниел Митов пред Нова ТВ.

„Казахме на колегите лакомията им за власт да не е толкова очевидна, че и за тях няма да е полезно да преядат с власт, защото бързо ще започнат да правят грешки и това ще си проличи. Ние виждаме единствено желание за завладяване на все повече позиции и власт, без компетентност“, остро каза Митов.

В същия дух се изказа и Екатерина Захариева. „Не приемаме ултиматуми, но сме готови да седнем и да работим по коалиционно споразумение. Но нека да започнем да наричаме нещата с истинските им имена. Каквото и да говорим, това си е коалиция“, изтъкна тя пред bTV. Захариева посочи, че двете формации постоянно водят разговори помежду си – даде за пример, че днес ще се разговаря за конституционната реформа, а в петък по общите законопроекти, по които работят.

„Не говорим за коалиционно споразумение, а за механизъм, който да осигури спазване на поетите ангажименти при формирането на правителството. Няма нищо ново от това, което вече бяхме договорили с колегите преди 3 седмици“.

Това заяви Лена Бориславова на влизане в парламента, където обяви, че отива, за да се включи в разговорите по управленската програма.

Плаващи мнозинства за съдебна реформа и управленска и обща законодателна програма просто са недопустими и са нарушение на принципите, на които това правителство бе подкрепено от двете политически сили, заяви тя.

Тя се възмути, че „хората цитират лична кореспонденция“, и обясни, че въпросният есемес е изпратен в друг контекст. „Този есемес бе по повод на плаващото мнозинство, с което бе приет един антикорупционен закон и бе отхвърлен този на ПП-ДБ. Ние изработихме с колегите от ГЕРБ обща управленска и законодателна програма, което е и повода за тази среща днес с техни представители и министъра на правосъдието. През последните две седмици имаше и други такива срещи“, обясни бившата говорителка на кабинета“ Петков“.

Бориславова настроя, че България има нужда от редовно правителство и то трябва да има зад гърба си стабилно парламентарно мнозинство.“ В противен случай става параван, зад който няма да позволим да се крият плаващи мнозинства с участието на“ Възраждане“ и ДПС, каквито бяха примерите от мината седмица“, подчерта тя.

Малко след нея в парламента влезе и Росица Кирова от ГЕРБ. В парламента е и правосъдния министър Атанас Славов, както и представители на ГЕРБ и ПП-ДБ.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram