Тагарев: Помощта за Украйна е важна за постигането на една по-трайна стабилност в нашия регион

Помощта за Украйна е важна не само от чисто морална гледна точка, а и за постигането на една по-трайна стабилност в нашия регион.

Нашите интереси, целите, които сме си поставили, са записани в стратегията за националната сигурност, отбеляза той и добави, че предстои да бъде направен анализ, за да се види дали има нужда от осъвременяване на стратегията на фона на войната на Русия в Украйна. 

Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев в изказване по време на кръгла маса на тема „Българският национален интерес в променящата се геополитическа среда и европейската перспектива на Западните Балкани“. Събитието е организирано от софийския офис на Европейския съвет за външна политика. 

Станахме член на НАТО и на ЕС, защото ги виждахме като сериозната перспектива за развитието на България, но и защото споделяхме техните ценности.

Министър Тагарев отбеляза важността на средата за сигурност за реализирането на националните цели на България.

За да постигнем тази среда на Балканите, която искаме, Министерството на отбраната има доста сериозни отговорности. В изпълнение на тези отговорности участваме в силите в Косово, в Босна и Херцеговина, посочи Тагарев. 

Той подчерта, че страната ни работи със своите съюзници в НАТО, както и с тези , които се стремят към Алианса.

Източници: Frognews.bg, epicenter.bg, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram