Край на спекулациите: БСП ще избира пряко лидера си

Остава в сила решението, прието на подпис от НС на БСП, да бъде възстановено провеждането на отчетно-изборната кампания и прекия избор на председател.

Това стана ясно преди минути от централата на партията, където се провежда извънредно заседание на Националния съвет на столетницата.

Изненадващо председателят на БСП Корнелия Нинова е предложила на членовете на НС да бъде прегласувано решението на подпис, за да се спре със спекулациите в обществото и сред членовете на партията, но предложението й е било отхвърлено. Без дебати пленумът на партията отказа да се занимава с този въпрос отново. Така на практика решението остава в сила.

При гласуването 98 от членовете на НС са подкрепили решението на подпис, 7 са били против, а 41 са се въздържали.

С това се сложи точка на спора за стартиралата кампания.

Решението гласи, че се  възстановява отчетно-изборната кампания в БСП от деня, следващ деня на отпадане на забраната за провеждане на организирани събирания на групи над 10 лица или от деня, следващ деня на въвеждане на изключение по мярката, което дава възможност за провеждане на конференции, събрания и други колективни мероприятия.

Непроведените общински конференции (общи събрания) на общинските (районни) и градски партийни организации ще се проведат в срок до 16 август 2020 г.

Прекият вътрешнопартиен избор за председател на БСП ще се проведе на 26 септември 2020 г., а 50-ия конгрес на БСП ще се проведе на 10-11 октомври  2020 г. в зала 1 на Националния дворец на културата.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram