Петър Мутафчиев: България е вкарана в международен скандал със записа на Борисов

България е вкарана в международен скандал със записа на Борисов.

Това заяви бившият мнистър и настоящ лен на НС на БСП Петър Мутафчиев.

„Борисов трябва да даде обяснение за този запис. Тук не става въпрос за езика на премиера, когото си го знаем, а за сигналите , които той дава за начина на управлението на държавата и как си взаимодействат различните власти – изпълнителна в лицето на Министерския съвет и законодателна в лицето на Народното събрание. В записа става дума и за отношението на премиера към други премиери на страни, членки на ЕС, което вкарва държавата в международен скандал. “Ако това са вътрешнопартийни отношения и начин на обръщение в ГЕРБ, не мисля, че трябва да бъде в държавата .Ако сме достойна държава, не трябва да допускаме това да продължи“, категоричен е Петър Мутафчиев.

„Срам! Един тулуп от Банкя обижда нашата председателка на парламента. Позор. Оставка“, заяви Румен Гечев.

Става въпрос за пореден аудиозапис, за който се твърди, че е на премиера Бойко Борисов, който изтече в платформата за споделяне на видеосъдаржание в Ютуб и в тази за аудиосъдържание SoundCloud в петък (12 юни).

В него се чува глас, който говори по телефона и който прилича на този на Борисов. От изреченото се разбира за натиск чрез държавен регулатор над частна компания, за атака срещу кандидат за евродепутат от опозицията в разгара на скандала около къщите за гости миналата година и че има предварителна информация кога предстои да бъде обвинен зам-министър.

Автентичността на записа засега не може да бъде потвърдена, а от правителствената пресслужба отказаха коментар. 

Пред Епиентър.бг  Борисов отрече автентичността му и заяви категорично, че това е 100% лъжа, а гласът на записа не е неговият.

Прави впечатление, че говорът е провлачен, което дава основание да се твръди, че може би е манипуиран.

След като записът започна да се разпространява снощи от потребители в социалните мрежи и да се коментира, малко по-късно в официалния профил на премиера във „Фейсбук“ беше публикувано иронично видео с репликата „Забавляваме се“. По-късно пиарът на премиера Севдалина Арнаудова заяви пред „Дневник“, че т.по този начин отговорили на темата в социалната мрежа.

Според това, което се чува, записът е направен, докато лицето, което се предполага, че е Борисов, води телефонен разговор и това е само част от него, защото няма ясно начало и накрая прекъсва. Той тече на фона на работещ телевизор (с музиката от „Сити тв“), който влошава качеството на звука. Чува се само гласът, който наподобава много на премиера, но не и на събеседника му.


Според засегнатите теми времето на записа би трябвало да е 24 или 25 април 2019 г..

Записът е с продължителност малко над 6 минути.

В него има скандално цинична реплика по отношение на председателя на парламента Цвета Караянчева, която е от ГЕРБ. „Просто Цвета да каже „аз съм проста кърджалийска пут*а и не мога да права разлика между масово изтребление и геноцид. Съобразете се с мойта простотия и така. Това не е спешно да ме търсите. Спешно е спешно, това е… Просто, казва си, че е проста жената, и си…“, започва разговорът, като говорещият говори доста бавно и заваля някои думи, от което може да се направи предложение, че записът може и да е монтаж.


От чутото може да се направи изводът, че става дума за казуса с арменския геноцид. През април 2015-та година българският парламент прие решение за признаване на арменския геноцид, като преведе „геноцид“ като „масово изтребление“, което породи спорове. Именно Цвета Караянчева, настоящ председател на Народното събрание, предложи изменение в оригиналния текст на проекторешението, внесен от „Атака“, като думата „геноцид“ беше заменена с „масово изтребление“.

По-нататък в разговора се споменават други събития и случки, но от април 2019-та година – четири години по-късно, като може да се предложи, че темата за арменския геноцид е била повдигната отново покрай годишнината през април.


Записът продължава с прелюбопитни размисли на записаното лице, наситени с вулгарни реплики, като става ясно, че въпросният човек разговаря с премиери на други държави и оправдава свои действия с това, че е прост.
Когато си прост е лесно. Аз сутринта три пъти на един му обяснявах, понеже съм прост и не знам английски, не съм разбрал това, което ми е казвал, правилно, и съм ги наеб*л с 200. Едни чужденци, премиери. И са като усетиха, че съм им го вкарал, аз съм се оправил, а те са затънали, и се обаждат да ми кажат защо съм ги (…). Викам, бе, не е с лошо. Прост съм. Нали английският ми е лош, всъщност аз мислех, че това искате, мама му д*ба, язък. Е, ама то… то се набутало вече в дупар*та и си се такова. И си се върти даже.“

В средата на записа се чува нареждане: „Раздуйте това, че вкарах КФН (Комисията за финансов надзор – бел.ред.) по „Еврохолд“, на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене, това е много важно„. Реакцията срещу компанията вероятно е заради интереса им да купят ЧЕЗ.  На 24 април 2019 г . от Комисията за финансов надзор съобщават, че са се самосезирали и започва проверки в „Еврохолд България“ АД. Основната цел на комисията е да провери финансовото състояние и капацитет на холдинга „с оглед бъдещите придобивания, включително на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД и „ЧЕЗ Електро България“ АД“. Миналата година след решението на КЗК за „Еврохолд“ Борисов обяви: „Не се меся в работата на независимите регулатори. Както не се намесихме, когато имаше предишен купувач, така и днес. И предишния път се направи политическа атака, впоследствие се оказа, че не е основателна.“

Другата основна тема в записа са проверките, които властите правят в къщите за гости, след като се разбра, че зам-министърът на икономиката по това време – Александър Манолев, е построил с евросредства къща, която е декларирал като за гости, но я ползва за лични нужди. От тази част се разбира, че премиерът е предварително информиран, че Манолев ще бъде обвинен от прокуратурата. Той говори за среща сутринта с „Влади Горанов беха, Сотир, Гешев, по телефона и се смеят.“ От обяснението не става ясно дали пред тях говори по телефона или те присъстват на разговора, но 24 април 2019 е сряда – преди време премиерът беше казал, че всяка сряда събира главният прокурор и службите на оперативка при него.

На 25 април 2019 г. на Манолев беше повдигнато обвинение за престъпление, засягащо финансовите интереси на Европейския съюз.

От казаното в записа се разбира, че целта е да се удари и кандидатът за евродепутат от БСП Елена Йончева, която в този момент атакува често премиера, включително и с разпространението на твърдението, че е купил къща в Барселона за млада жена.
От записа се разбира, че според Борисов свекърът на Йончева също злоупотребявал с евросредства за изграждането на къща за гости, която ползва като лична. „Манолев ще изгори, ще му повдигнат днеска, утре обвинение и ще го съсипем. Аз го предупредих. Аз ще изгоря всичко, за да изгори Елена Йончева. Един няма да пощадя от наште„, казва човекът, за който се твърди, че е Борисов. „Сега съм пратил полицията, ако се окаже, че и там като при Манолев не са ходили гости, изведнъж си разследваща журналистка, ама свекър ти не го разследваш“, се чува на записа.

Пред „Дневник“ късно в петък вечер Елена Йончева коментира, че записът е изключително притеснителен и обмисля да се обърне към европейски независими експерти и към други органи, които да изследват автентичността и съдържанието му.

Записът вероятно е направен от човек, който е в стаята (това също е хипотеза, но не се чуват звуци, като от движение на автомобил) с Борисов.

Сайтът „Биволъ“ анализира разпространеното и съобщи, че „в изпратения файл има и метаданни, които не са зачистени. Ако те не са манипулирани със специална програма, което е напълно възможно, от тях могат да се направят следните изводи:


– файлът е създаден на на устройство с последната версия на iOS на Apple с програмата VoiceMemos, която идва преинсталирана на iPhone;
– записът във файла е направен на 06.06.2020 в 19:31, тоест, става дума за презапис.
– на устройството има и още записи, като този е първият пореден.“

Биволъ“ твърди, че на този етап не може да се каже дали това е запис от специални-разузнавателни средства и трябват допълнителни експертизи. Медиата анализира и изпращането му от IP адрес, който отговаря на статичен такъв на мобилния оператор А1, но отбелязват, че това може да бъде манипулирано с програми.

http://epicenter.bg/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram