Клиент, който е финансирал терористи, е търгувал през компанията на бивш депутат от „Реформаторския блок“

„Клиент, който е ползвал платформата Nexo, е официално обявен за лице, което е финансирало терористични актове“. Това каза говорителката на главния прокурор Иван Гешев – Сийка Милева, по повод акцията срещу платформата, която търгува с криптовалути и е управлявана от София.

Криптобанката действала чрез множество регистрирани търговски дружества. По-голямата част от тях са кухи фирми, посочи още Милева. И обясни, че се разследва организирана престъпна група, която се занимавала с пране на пари, данъчни престъпления, банкова дейност без необходимия лиценз и компютърни измами. В операцията, която е под надзора на Софийската градска прокуратура, участват над 300 служители. Сред тях са следователи, агенти на ДАНС, жандармеристи и полицаи.

За последните 5 години през Nexo  като оборот са преминали над 94 милиарда долара, посочи още Милева. И обясни, че ще се прецени на кого да бъде повдигнато обвинение.

А шефът на киберотдела в Националната следствена служба обясни, че бандата е действала в много държави. В момента имало обиски на над 15 адреса. Запитан за транзакцията на обявения за терорист, Василев каза, че платформата е имала над 3,6 млн. транзакции и някои са „рискови играчи“.

Повече подробности от прокуратурата ще дадат утре.

По информация на сайта „Сега“ Nexo е основана през 2018 г. и управлявана от българите Коста Кънчев и Антони Тренчев.

Последният е бивш депутат от Реформаторския блок. Коста Кънчев пък е братовчед на управителя и председател на УС на Фондация „ХелпКарма“ Константин Кръстев, който бе обвинен от Софийска градска прокуратура в длъжностно присвояване в края на 2021 г.

Източник: „24 часа“, „Гласове“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram