Днес, 12.01.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – „Системата е „динозавърът“, а любовта е тази, която ще го победи“, каза гостуващата в студиото на „Вис виталис“ Соня Фурнаджиева – учителка, специалист по начална педагогика, за работата в Основното училище за бавноразвиващи се деца в с. Голямо Дряново и допълни: „Практическият модел – наказание, се прилага с добро и с търпение. Учениците не са наши подчинени“.

1998 – „Проблемите на правителството ще дойдат от липсата на производство и продажби. Това правителство работи по метода на налучкването“, заяви на среща с граждани в гр. Шипка депутатът от Казанлък от левицата Иван Иванов.

1999 – В Казанлък бе учреден първият клуб на сдружението „Казанлък 21 век“. За председател бе избрана Пенка Дързева.

2000 – „Събуди се, българино, пак ти вдигнаха хляба, ще ти вземат и въздуха!“ – под този лозунг на пл. „Севтополис“ в Казанлък протестираха търговци срещу Наредба №4 на финансовия министър Муравей Радев.

2000 – 11 души – преподаватели и обслужващ персонал в Детския комплекс в Казанлък, бяха освободени от работа – според изискването за 10% оптимизация на заетите в бюджетната сфера.

2001 – 19 остри заболявания регистрираха епидемиолозите само за една седмица – 6 чревни и 13 капкови. 5-ма души се разболяха от хепатит, 11 от варицела и по 1 от салмонелоза и заушка.

2002 – При специализирана акция на РПУ-Казанлък бяха проверени 61 увеселителни заведения и 4 компютърни зали – за присъствие на непълнолетни, за продажба и употреба на алкохол, тютюневи изделия и наркотици. Нарушенията бяха незначителни.

2004 – По повод зачестилите жалби от училищата за ниските температури в класните стаи и опасността от грипна епидемия началникът на ХЕИ – Казанлък д-р Николай Боскович разясни в интервю за „Вис виталис“ какво трябва да се прави при грипна епидемия, както и какви са условията за обявяване на епидемия: училищата не могат да бъдат затваряни, ако температурите са между 14 и 18 градуса.

2006 – Със заповед на началника на РДВР – Стара Загора генерал-майор Тончо Михайлов капитан Станимир Здравков бе назначен за ръководител на КАТ-Пътна полиция, а капитан Радостин Кадиев – за ръководител на Групата за охрана на обществения ред към Община Казанлък.

2011 – Вандали откраднаха икони и изгориха иконостаса на параклиса „Св. Димитър”, намиращ се във вилната зона между казанлъшките села Енина и Горно Изворово. Параклисът бе съграден с помощта на почетния гражданин на Казанлък Добромир Гущеров и бе осветен от Старозагорския митрополит Галактион през 2001-ва година.

2011 – „Последните сто часа от живота на Ботев” – спектакъл с това заглавие представиха ученици от с. Енина по повод 163-годишнината от рождението на Христо Ботев. Сценарият бе направен по едноименната книга, в която бяха събрани спомени на четниците на Ботев. В образа на поета-революционер бе седмокласникът Тихомир Пантелеев.   

2011 – Фотоалбумът „България от птичи поглед” на фотограф-художника  Александър Иванов бе представен пред казанлъчани в галерията на „Искра” 4.

2013 – С финансовата подкрепа на Община Казанлък – 20 хил. лева за 30 инструмента, в ХГ „Св. Св. Кирил и Методий” бе създаден духов оркестър – с идеята да бъде представителен за Казанлък и да се изявява по време на различни тържества и чествания. Ръководител и диригент на новата формация бе диригентът на Старозагорския духов оркестър Цветомир Василев. 

2015 – „Златният физик на България“ – физикът от Казанлък Теодосий Теодосиев, спечели титлата „Мъж на годината“ 2014 в конкурса, организиран за седма поредна година от Дарик радио. Първият „Мъж на годината”, получил като награда уникална сабя, бе Христо Стоичков през 1994 г. Оттогава всеки победител се награждава със сабя, върху която е гравирано името му.

2015 – В този ден започна събарянето на сградата на бившето помощно училище „Димитър Андреев“ /бившето „Лалчо Чешмеджиев“/ в Казанлък, намираща се на площ над 9 000 кв. метра. През 2012 г. държавата преотстъпи училището безвъзмездно на Община Казанлък, „за да бъде изграден Център за обществена подкрепа на деца и семейства“, както обявиха кметът Галина Стоянова и областният управител Недялко Недялков. Два пожара – през 2011 г. и 2012 г., нанесоха тежки поражения на сградата. Общината се отказа да строи Център за обществена подкрепа и заедно с огромния си двор в края на 2014 г. сградата бе продадена с начална тръжна цена от 390 хил. лева. Община Казанлък продаде новата си собственост, за да компенсира кредита от 4 млн. лева, теглен за обезщетението на фирма „Тракия трейд“, която осъди Общината за „дупката“ на бившето Инфекциозно отделение. Понесоха се пикантни слухове относно новите собственици на имота, като се спрягаше името на човек от местната власт, с възможен конфликт на интереси.

2016 – През първата седмица на 2016г. в областта са регистрирани общо 299 случая на остри респираторни заболявания, при 168 за предходната седмица.

Регистрирани са общо 33 случая на заразни заболявания, при 36 седмица по-рано, сочи справката на Регионалната здравна инспекция.

2017 – -16,2 градуса по Целзий бе измерена в Казанлък, а най-студено е било в Кнежа – 23 градуса.

2019 – 14-годишно момче от Стара Загора пострада от волтова дъга при опит за селфи. Инцидентът е станал около 17.30 часа на 12 януари на жп гарата до село Калитиново. Пострадалото и още две деца вървели пеш два километра от Стара Загора до гарата специално, за да си направят селфи. Първи на един от вагоните се качил пострадалия младеж, но бил поразен от волтова дъга. Свидетели на случилото се станали другите деца, които започнали да викат за помощ, чули са ги хора от селото, които подали сигнал на тел.112. Това разказа Иван Енев, кмет на село Калитиново. Момчето е откарано в клиниката по изгаряния в Пловдив с тежки наранявания и опасност за живота. Пострадалият е ученик в механотехникума в Стара Загора. Това е пореден тежък инцидент при опит на младежи да си правят снимки в близост до контактната мрежа на влаковете. Всяка година деца загиват или получават много тежки наранявания – въпреки предупрежденията, че качването до проводниците е изключителен риск за живота.

2020 – Село Турия, община Павел баня, избира чрез гласуване  своя нов кметски наместник. След преброяването най-много гласове получи Ганчо Петков -112, следван от Гергана Стефанова с 38 гласа, Димитър Русев – 25, Христо Костадинов – 24 и Стефан Кирев – 6.

2021 – Движението от Южната страна на прохода на Републиката бе временно затворено. На върха валеше обилен снеговалеж с ниска видимост. Силен вятър и снеговалеж  усложни обстановката на прохода Шипка. Пътят се почистваше постоянно, но сложната метеорологична обстановка и навявания бяха причина за ниската видимост на места. Движението по прохода не бе затворено, но предупрежденията бяха да се осъществява при засилено внимание от шофьорите. Обилен бе снеговалежът, а 50 см бе покривката в прохода Шипка.

2021 – Шофьорите да се движат с повишено внимание по път I-5 при км 202 в района на с Черганово, в област Стара Загора поради свличане на скална маса, апелира Агенция „Пътна инфраструктура“. Трафикът се контролираше от „Пътна полиция“.

2021 – Високо бе нивото на водата след дъждовете в коритото на Старата река. Повишено бе и това на реката, преминаваща през съседното село Енина. Към този момент нямаше преляла река в района, нямаше и данни за наводнени къщи или пострадали хора и животни.

2021 – Нивото на езеро „Загорка“ в Стара Загора се бе вдигнало с над 30 сантиметра заради проливния дъжд, който продължаваше да вали трети ден в района на града. Езерните води бяха излезли извън коритото и заляха части от островчето в центъра, както и зелени площи около кея за водните колелета. Основите на няколко стълба от декоративните лампи, осветяващи езерото, също бяха под вода. Наполовина бе потънала и къщичката за патици в центъра на водоема. Наложи се да отворят изпускателните шлюзове.

2021 – Кадри с буйните води на река Гюрля край казанлъшкото село Средногорово изпратиха читатели на Пресс ТВ. На много места реката се е разляла, съобщиха хората и се надяват да не случват събитията от предходни години, когато Гюрля излезе от коритото си и наводни къщи и дворове.

2021 – Радостин Пулев, на 35 години, се предаде в полицейското управление на Казанлък. Заедно с него бе адвокатът му, който заяви, че клиентът му е невинен. Той, обаче, потвърди, че в края на януари съдът ще гледа друго дело на Пулев, където той е обвинен за блудство. Припомнихме, че мъжът се издирваше от полицията, след като срещу него бе подаден сигнал за особено жестоко изнасилване на две жени, едната от които непълнолетна.

2021 – Видео, изпратено от читатели, показваше разлялата се река край казанлъшкото село Горно Черковище, чиито води са стигнали до мост и са го „свалили“. Мостът се скъса от придошлите води на реката, разделяща село Горно Черковище на две. Водата буквално бе помела подпорните стълбове на моста, който реално се счупил. Трите пешеходни моста бяха забранени за преминаване, тъй като бяха компрометирани и опасни. Единствено функционираше бетонният мост в центъра на селото. Буйните води на реката бяха излезли от коритото и разлели на десетки метри в единия край на селото, разказваха жителите му, твърдейки, че е било страшно. Реката прииждала с тътен и влачела клони, кал и корени. В селото нямаха и вода заради скъсан водопровод.

2021 – През септември миналата година участък от малко над един километър бе почистен, а речното корито – коригирано. Стойността на дейностите бе 17 000 лева.

2021 – 50-сантиметра вода в продължение на 200 метра заля пътя Николаево – Едрево, потвърди кметът на Общината. Водата от местните реки бе преляла, заляла бе десетки декари земеделски площи. Към сeлo Едрево имаше обходни маршрути.

2022 – 28 деца от област Стара Загора са били осиновени през 2021 година. Това съобщи Диана Станева – главен експерт в Регионална дирекция „Социално подпомагане“-Стара Загора. 8 от осиновяванията са на национално ниво, останалите- на международно. По-големият брой международни осиновявания се дължат на факта, че повечето деца, вписани в регистъра за осиновяване в Стара Загора, са с увреждания.

2022 – 246 бракосъчетания са се състояли в Казанлък през миналата година,  уточни за Пресс ТВ Пламена Терзиева, главен експерт „Радостни и тъжни обреди“ в община Казанлък. От тях близо 30 са смесените бракове, предимно с турски граждани. През 2021 г. казанлъчани са се бракосъчетавали в Турция, Великобритания и Германия, а в местната администрация браковете им са били пресъставени, посочи Терзиева. Казанлъчанин се задоми с гражданка на далечно Перу, разказа още Пламена Терзиева.

2022 – В Казанлъшката болница през 2021 г. са се родили 47 бебета повече от 2020 г., когато новородените са били 506. Миналата година тук първа глътка въздух са поели 553 пеленачета. Немалка част от бъдещите майка от Казанлък, обаче, избират да раждат в Стара Загора и би могло да се предположи, че прирастът на града е по-голям.

2022 – 1 100 бяха починалите казанлъчани през изминалата 2021 година.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram