Кацаров: Не се налагат допълнителни Covid мерки

Към днешна дата не се налага да се въвеждат допълнителни мерки за ограничаване разпространението на коронавируса, заяви в парламента здравният министър д-р Стойчо Кацаров. По думите му, оценката за това кога, дали и в какъв размер ще се приложат мерки на национално ниво ще бъде направена, след като бъдат взети под внимание експертните становища. В момента може да има регионални мерки във Велико Търново и Бургас, допълни Кацаров. Той не се нае с прогноза кога ще е пикът на новата вълна на Covid-19. 

След актуализацията на бюджета ще има достатъчно пари за посрещане на предизвикателствата, категоричен бе Кацаров: 

„Бюджетът е напрегнат. Смятаме, че е възможен за изпълнение и достатъчен, за да посрещнем Covid-вълната, в която вече влязохме. Прогнозата ни беше, че ще влезем по-късно, в есенните месеци, но пандемията ни изпревари“.

Актуализацията на бюджета е разчетена при вариант, в който страната ни да е два месеца в оранжевата и два месеца в червената зона на заболеваемост, стана ясно по време на заседанието на бюджетната комисия, на която се обсъждат на първо четене трите законопроекта, свързани с обновяването на финансовата рамка. 

Пред депутатите здравният министър Стойчо Кацаров увери, че се прави всичко възможно да не се унищожават ваксини заради изтекъл срок и изрази надежда процесът по ваксинация да се ускори:

„И задържани са доставките, които бяха планирани да пристигнат по рано през тази година. Паралелно с това, част от ваксините са дарени или препродадени и текат процедури за дарение и препродаване на други държави“.

Около три милиарда лева струват мерките за посрещане на кризата с коронавируса за годината, включително и 50-левовата добавка към пенсиите, допълни зам.-министърът на финансите Виолета Лорер. На въпрос какви са първоначалните разчети за отговор на пандемията догодина, Лорер отговори:

„Това е свързано със Закона за бюджета, което правителството след нас ще подготвя и ще приема“.

Депутатите приеха на първо четене промените в бюджета на Здравната каса и продължават работа по промените в бюджета на държавното обществено осигуряване.

Източник: БНР

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram