Кабинетът “Денков” отиде в историята, 216 депутати гласуваха оставката му

Кабинетът „Денков“ отиде в историята – 216 депутати гласуваха оставката на премиера Денков, която той депозира вчера пред парламента.

Народното събрание прие оставката на министър-председателя акад. Николай Денков и прекрати правомощията на сегашния състав на Министерски съвет.

Предложението, внесено от ПП-ДБ, беше включено като точка първа в дневния ред на парламента.

След двучасови дебати и изслушване на премиера Денков, то беше прието единодушно с 216 гласа „за“ и нито един „против“ и „въздържал се“.  

Вчера премиерът Николай Денков подаде оставката си.

Според Конституцията наред с оставката на премиера, оставка подава и цялото правителство. Това е така, тъй като в основния закон няма разпоредба, по силата на която да може да подаде оставка само министър-председателят. 

В началото на заседанието Цончо Ганев от „Възраждане“ поиска правителството да бъде в пленарна зала, тъй като днес се гласува оставката му. Докато той говореше, в зала влезе премиерът Николай Денков, но той бе сам. 

Денков обеща анализ на свършеното до дни

Министър-председателят повтори вчерашната си теза, че оставката му не е сцена от политически театър, а спазване на поето обещание още от декларацията за общо управление отпреди девет месеца. Денков заяви, че до дни ще бъде представен анализ на свършената от кабинета му работа.

Предстоят преговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ във връзка с ротацията, като от ГЕРБ сложиха на масата споразумение за управление до края на мандата на това Народно събрание и механизъм за взимане на решения.

От ПП-ДБ заявиха, че ще се отзоват, а с оставката си Николай Денков заяви, че отправя още една покана за преговори.

 Съпредседателят на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков изказа тезата, че за първи път в историята на България премиер си подава оставката, защото е обещал. Докато депутатът се изказваше, представители на опозицията подвикваха от местата си в залата.

„Той не даде обещание само пред вас, но и към целия български народ. Властта за нас не е крайна цел, властта за нас е средство за промяна. Докато тази промяна се случва, ние ще бъдем тук и ще движим напред“, закани се Петков.

По думите му сега българското общество очаква образованието да бъде приоритет за правителството, да е проевропейско, балансирано, да няма държавен служител, над който само Господ да е над главата, да няма хора под линията на бедност, кметовете да имат равен достъп до финансиране, да нямат страх от енергийна зависимост от Русия.

Простотията, зависимостта от други държави, подвикванията, наглите изказвания, шоутата, които гледаме напоследък, са извън очакванията на българския народ. Това ще маргинализира вас“, обърна се Петков към „Възраждане“ и „Има такъв народ“.

Отговори му депутатът от „Има такъв народ“ Станислав Балабанов, който заяви, че заради коалицията с ГЕРБ и Бойко Борисов „историята ще ви накаже и забрави“. Напусналият „Продължаваме промяната – Демократична България“ депутат Радостин Василев добави, че сега очакванията на хората са коалицията да се махне. „Вие сте професионално подготвен измамник“, обърна се Василев към Петков.

Тошко Йорданов от ИТН получи наказание „забележка“ от председателя на парламента Росен Желязков заради това, че в свое изказване нарече Кирил Петков „боклук“ и „предател“. Двете определения бяха само малка част от обидните квалификации, които представители на „Има такъв народ“ употребиха срещу „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Тъкмо те провокираха депутата от коалицията Явор Божанков да заяви, че общото между наративите на опозицията е това, че борави с дезинформация и език на омразата.

По думите му за управляващите не е лошо, че опозицията е на това ниво. „Вашето деструктивно, нелогично и неадекватно поведение ви води до резултат, че вие не сте управленска алтернатива и не може да формирате такава“, обърна се той към „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“ са се събрали заради страха от санкциите „Магнитски“ и алчността за власт и постове. „Това правителство е създадено за овладяване на държавата, а не за нейния просперитет и развитие. Това пълно зачеркване на морала в политиката“, заяви Нинова.


По думите ѝ, ако ротацията се осъществи, корупцията ще се умножи по три. Тя изрази надежда днешната оставка да се превърне в повод за предсрочни избори и избори 2 в 1.

Депутатът Цончо Ганев от „Възраждане“ заяви, че корупционният модел на ГЕРБ отново управлява благодарение на „Продължаваме промяната – Демократична България“ и дори го е надминал. По думите му в управлението има само „разруха и падение“, но не и морал. Според колегата му Искра Михайлова коалицията работи като параван на ГЕРБ, която определи като „унищожителите на България“, а Даниел Проданов добави, че са върнали във властта не само Борисов, но и ДПС и Делян Пеевски.

Според председателя на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов оставката на кабинета е закъсняла, защото „толкова вредно и жалко управление не е имало в днешната история“.


По думите му сега на плещите на ГЕРБ и ДПС виси отговорността дали ще продължи „тази простотия и дали най-долното, вредно и жалко нещо като „Продължаваме промяната – Демократична България“ ще отиде на бунището“.

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram