Земеделци към Министерския съвет, искат оставката на Вътев

Продължават протестите на част от земеделците.

Днес ще има мащабен протест пред Министерски съвет в София заради „цялостно несправяне с политиката в сектора на настоящия министър Кирил Вътев и умишленото противопоставяне на бранша“. Протести ще има и на още 21 места в страната.


„Няма допълнителни средства за земеделието. Парите се местят от единия джоб в другия“, заявяват от Инициативния комитет за спасяване на българското земеделие, обединяващ 26 браншови организации в сектор земеделие, които не преговарят с правителството.

 Те излизат с няколко искания:

– да се поемат писмени гаранции и да се осигури финансиране от страна на властта за незабавно изплащане на държавната помощ по отношение на чувствителните сектори в пълния финансов размер, в който тя беше изплатена през 2022 г. и 2023 г., както и да бъде приета национална позиция таванът по тази помощ да бъде увеличен двойно.

– земеделският министър Кирил Вътев да подаде оставка, защото „за девет месеца той не успя да покаже и прокара нито една идея, политика и законодателно предложение“.

– да се дадат писмени гаранции от страна на правителството, че данъкът върху субсидиите на земеделските производители, които са юридически лица ще бъде премахнат още за календарната 2024 г., така както това беше направено за земеделските производители физически лица.

– правителството в спешен порядък трябва да изготви и представи национална позиция за промяна в Зелената сделка с оглед нормалното функциониране на българското селско стопанство

Министър Кирил Вътев заяви, че не смята да се поддава на натиска за оставка, тъй като тя нямало да реши проблемите в сектора. Той бе категоричен, че недоволните земеделци, които ще излязат и днес в центъра на София, не са склонни за преговори, а държат единствено да протестират.

„Това са политически искания. Те не могат да си аргументират исканията. Говорих с (б.ред. – Мария) Габриел. Тя е запозната с вчерашното споразумение, одобрила го е. Хората, които днес ще протестират пред Министерски съвет, непрекъснато правят локални протести – ту пред Министерството на земеделието и храните, ту пред Министерски съвет“, заяви министър Вътев пред „Нова телевизия“.

„Проблемът в земеделието не е национален български, а общоевропейски и той е функция от Зелената сделка. Зелената сделка прави неконкурентно земеделието на Европа. Европейските земеделци протестират основателно срещу вноса от трети страни“, допълни той.

Тези организации заявяват, че съществуват от 20 години и дават работа на 300 000 души – така отговарят на съмненията в легитимността на протестиращите. Показаха пред журналисти редица писма до земеделския министър още от миналата година, като твърдят, че нямат отговор на нито едно от тези писма в аргумент на тезата, че не са искали диалог с властта.

Да се удвои помощта за секторите „мляко“, „плодове“ и „зеленчуци“, да отпадне таванът на украинската помощ, да отпаднат данъците върху субсидиите, да се промени стратегическият план, да отпаднат някои от административните тежести върху земеделците – това са някои от исканията на протестиращите. Най-основното сред тях е оставката на земеделския министър.

Те обвиниха Българска аграрна камара в недемократичност и отстояване на частни интереси.

Протестът днес пред Министерски съвет,  по думите на един от животновъдите, лидер на една от организациите в комитета, „този път протестът няма да бъде мирен“ и ако те не бъдат чути, протестът ще продължава на 25 пътни възела в страната.

Ще продължат да блокират пътища, очакват все повече да стават участниците в протестите им, в това число и към тях да се присъединят зърнопроизводители, които не са съгласни с подготвяното споразумение.

Междувременно те апелираха към премиера да не подписва меморандума с Българската аграрна камера. 


Продължаващите протестите земеделците са категорични, че осигуряването едва на 150 милиона лева за подпомагане на секторите „Плодове“, „Зеленчуци“ и „Животновъдство“ е крайно недостатъчно. Едно от основните искания на представителите на аграрния бранш е да се поемат писмени гаранции и да се осигури финансиране от страна на властта за незабавно изплащане на държавната помощ по отношение на чувствителните сектори в пълния финансов размер, в който тя беше изплатена през 2022 г. и 2023 г., както и да бъде приета национална позиция таванът по тази помощ да бъде увеличен двойно, пише dariknews.

Организациите мотивират искането за оставката на Вътев така: за девет месеца той не успя да покаже и прокара нито една идея, политика и законодателно предложение. Искането за неговата оставка е също толкова политически акт, колкото и опитите за неговото запазване на поста.

 Снощи част от бранша сключи споразумение с правителството. 

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram