Зам.-шефът на ГДБОП: Банката от която е изтеглена крупната сума е установена

Парите за „Хемус“ са отишли при един човек 

Нашето разследване стигна до фирми-фантоми, които са изтеглили тези суми пари в деня или на следващия ден след постъпването им. Всички тези пари се обединяват в едно лице, което също сме установили. Това каза заместник-директорът на ГДБОП Любомир Николов в предаването „Тази събота“ по бТВ. Това лице няма политическа кариера, не е свързано с нито една политическа партия и няма никаква строителна дейност. „Това е случайно лице, на което е поставена задача да усвои тези средства и да пренесе тези пари. Нашето разследване ще продължи и ще дадем заключение къде евентуално са постъпили финансовите средства, усвоени от него“, обясни Николов.

Това лице на върха на пирамидата не е задържано до момента. Банката, от която е изтеглена крупната сума, също е установена, заяви Николов.

Той обясни и пътят, по който са стигнали до разкритията: след няколко сигнала през лятото, включително и от медии, за това, че се отклоняват средства, отпуснати за изграждането на автомагистралата в посока на неизвестни лица и не се разходват правилно. Така е установено, че държавното дружество „Автомагистрали“ превежда авансово 84 милиона към друго търговско дружество с богата история в изграждането на пътища, което превежда и превъзлага строителството на лот 5 на пет различни други търговски дружества.

Това, което прави впечатление на разследващите, е, че те са регистрирани в период малко преди да получат големи суми пари, а техните собственици и пълномощници са лица от криминалния контингент, такива с нисък социален статус и полуграмотни хора. Хората, които са теглили големите суми пари, са били задържани, разпитани – включително и пред съдия, и освободени. Предстои тепърва да се установи къде физически се намират тези пари, обясни заместник-директорът на ГДБОП.

Николов бе категоричен, че не става въпрос за политическо мероприятие във връзка с предстоящите парламентарни избори./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram