Донев: Обсъждат варианти за размера на минималната работна заплата от 1 януари

Не мога да кажа каква ще бъде позицията на държавата за минималната работна заплата.

Политиката на държавата и на служебното правителство е да намери пресечните точки как доходите от труд да растат и да няма работещи бедни. Това каза министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев в предаването „Тази събота“ по бТВ.

По думите му в момента се работи по разчети и се обсъждат варианти за размера на минималната работна заплата от 1 януари следващата година, но не уточни за какви суми става въпрос.

Вчера беше нарушен добрият тон на социалния диалог. Той посочи, че размерът й се определя след консултации между работодатели, синдикати и държавата. С размера й са свързани редица плащания в държавата и е основополагаща за приходната и разходната част на бюджета, обясни Донев. „Размерът й ще бъде определен и заложен в проекта за бюджет за 2022 г. и съответно Народното събрание, след като бъде конституирано, ще реши това ли ще бъде размерът“, допълни социалният министър.

Донев бе категоричен, че не се плаши от национален протест на синдикатите. Според него е важно диалогът между социалните партньори да бъде възстановен в името на намирането на приемливо решение и за трите страни.

Доходите за пенсионерите също трябва да се повишат, смята Донев.

Помощите за отопление са акцент в работата на служебното правителство, посочи Донев, включително и при актуализацията на бюджета. „Тази нова помощ ще бъде изплатена до средата на месец декември. Дали сме срок от 14 дни всички да кандидатстват според новите критерии, така че до средата на декември да получат тази еднократна помощ от 300 лева за отопление“, обясни социалният министър.

Зеленият сертификат е възможност и избор за това всички да се ползваме от правата си, категоричен бе Донев. И Европейският съд по правата на човека, и Върховният административен съд в България са постановили решение, че тези мерки по никакъв начин не нарушават човешки или трудови права на гражданите и работниците, посочи той./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram