Екобомба цъка край Средец! 40 варела с опасни вещества се разпадат, може да замърсят и Черно море

Опасните отпадъци се намират на 1 км е язовира, който се влива в Средецка река, тя се влива в язовир Мандра, а която пък се влива директно в Черно море

Екологична бомба цъка край Средец, алармират за Флагман.бг притеснени жители на странджанската община. 40 варела с опасни вещества, за които все още не е изяснено какви са, се разпадат в покрайнините на града и е възможно всеки момент да се стигне до екологична катастрофа. Сигнал за това е подаден от общинския съветник от БСП Иван Кичев и „Екогласност“.  Варелите с опасно съдържание са бетонирани от фирмата която ги е депонирала, но в момента защитното покритие е ерозирало и се руши. Опасните отпадъци се намират на 1 км е язовира, който се влива в Средецка река, тя се влива в язовир Мандра, а която пък се влива директно в Черно море.

Около мястото ужасно мирише на химикал, на около 100 м се усеща изключително задушлива миризма, алармират жителите на Средец.

Общински съветник от БСП Иван Кичев е подал сигнал към РИОСВ-Бургас, а от „Екогласност“ твърдят, че съдържанието може да е опасен хербицид, пестицид или дори биологично оръжие

Флагман.бг потърси Иван Кичев за коментар, в момента той е на мястото и очаква да бъдат изпратени експерти, които да установят има ли реална опасност от екокатастрофа.

„Точно какво има вътре, едва ли някой може да каже със сигурност. Тези вещества са депонирани през2004 г. Най-вероятно са хербициди, пестициди, събирани от бившите ТКЗС-та. Начинът, по който се съхраняват, е изключително опасен, това е направено абсолютно безконтролно, а се намират на 2-3 км от Средец, без охрана, без видеонаблюдение, има свободен достъп до тях.

През 2004 г. Общината е ангажирала фирма, която да ги депонира там, единствената в България, която се занимава с подобна дейност. Те са дали 100% гаранция, че 100 години тази конструкция ще издържи в този вид и няма опасност. Минали са 16 години и вече бетонът се руши и на около 100 м не се диша. Преди 2 г. е правена козметична рехабилитация, но тя не е помогнала. В момента има явен теч по стените, но от високите температури не е ясно какво може да се случи“, каза Иван Кичев.

Той е категоричен, че когато са оставени безконтролно такива варели, ако някой реши да направи беля, не може да се гарантира какво ще стане.

Да решават компетентните органи, подал съм сигнал и съм убеден, че опасни вещества не може да се съхраняват по този начин, добави Кичев.

Очаквайте подробности във Флагман.бг.

Флагман

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram