„Тренд“: За 23% от българите коронавирусът не съществува

Всеки пети смята, че чрез ваксината за коронавирус ще се поставят чипове в хората с цел контрол.

Последното проучване на „Тренд” показва значително разпространение на абсурдни и конспиративни теории за коронавируса сред българските граждани.

Всеки пети смята, че чрез ваксината за коронавирус ще се поставят чипове в хората с цел контрол. Над една пета от българите са на мнение, че Бил Гейтс стои зад пандемията. 43% са съгласни с твърдението, че коронавирусът е изкуствено създадена болест.

Над три четвърти (76%) от анкетираните са на мнение, че България се е справила с овладяването на епидемията от коронавируса.

В същото време едва две трети от анкетираните декларират, че са се върнали напълно към нормалния си начин на живот след отпускането на мерките.

В проучването този месец екипът на „Тренд” залага специален блок въпроси, касаещи добили популярност в последните месеци конспиративни теории.

Една от тях се оформи около темата за навлизането на 5G технологията, за която над една трета от анкетираните смятат, че е опасна. Традиционно, по всички теми, хората с висше образование са по-информирани спрямо тези с по-нисък образователен статус. Въпреки това именно сред висшистите делът на смятащите 5G за опасна, е най-висок – 44%.

Всеки десети е съгласен с твърдението, че коронавирусът се разпространява чрез 5G технологията.

Според 40% от анкетираните коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на Земята. Живеещите в малките градове и селата в по-голяма степен са съгласни с това твърдение.

А 23% смятат, че коронавирусът не съществува и че е световна измама.

Конспиративните теории винаги са намирали широка социална база, когато са обвързани и с фармацевтичната индустрия.

От анкетираните, 43% са на мнение, че коронавирусът е изкуствено създадена болест с цел фармацевтични компании да печелят.

Проучването на „Тренд” е направено в периода 1-7 юни сред 1008 пълнолетни български граждани. Финансирано е от „24 часа”. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната.

Източник: www.vesti.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram