Д-р Първанова: Кризата не е здравна, а политическа и икономическа

Здравите, а не болните да бъдат карантирани – няма такъв пример в света през всички тези 2 хиляди години на епидемии! Така бившият евродепутат д-р Антония Първанова, работила в един от най-големите епидемиологични институти във Великобритания, коментира мерките не само в България, а и на много места в ЕС и света, хората да бъдат затворени по домовете си заради новия коронавирус.

Тя нарече това “някакъв много иновативен епидемиологичен метод, който досега не е познат на човечеството”. И изрази съмнение, че в действията си ЕС допуска “двойни стандарти”, визирайки зелените коридори, дадени за придвижване на сезонни работници:

Значи всички трява да са по домовете си и затворени и ЕС препоръчва това да се случва, но когато става дума за пари и за интереси, хайде сега на нас ни трябват сезониите  работници, значи тогава вече няма COVID19.

Д-р Първанова сравни и статистиката на Световната здравна организация (СЗО) за заболелите от грип и от новия коронавирус:

Всяка година, по данни на СЗО, в целия свят боледуват около 1,5 до 2 милиарда души от грип. 

В момента от COVID 19 боледуват 1,5 милиона души, почти не са стигнати. От грип почиват между 290 и 650 хил. души годишно в света. Към днешния ден – от коронавируса 83 500 души. Картината в ЕС: всяка година боледуват между 4 и 50 млн. европейски граждани от грип. От тях почиват между 15 хиляди и 70 хиляди. В момента в ЕС 672 хиляди души са болните от COVID 19, а починалите са 57 хиляди.

Първанова направи извода:

Всяка година в ЕС загубата на средства от това, че боледуват между 4 и 50 милиона и че  умират 70 хиляди души от грип струва 6 и 14 миларда евро. Това прави между 280 и 1500 евро на заболял от грип. В същото време отпуснатите 2 трилиона евро за ковид 19 правят около 3 милиона евро на заболял от ковид 19 в ЕС. Срещу максимум 1500 евро на 1 болен!

По думите на д-р Първанова, кризата не е здравна, а на първо място политическа и след това ще се превърне в икономическа и тежка финансова. Изводите за ЕС, споед нея:

Може би трябва сериозно да се замислим дали лидерството там не е сериозно компрометирано и аз мисля, че след тази епидемия ще трябва да има сериозни промени не само в ръководството на ЕС, но и във философията какво трябва да прави ЕС, как да се грижи за своите граждани и кои са неговите приоритети – каза тя.

Като посочи, че в България всяка година от грип загиват около 2 хиляди души и изрази съжалението си за жертвите на COVID 19, д-р Първанова направи и друга рекапитулация:

След 1 месец изолация имаме 23 починали. Ако след още 1 месец изолация, да речем с темпове на нарастване ние имаме 10 пъти повече – да речем 200 души да станат, това е все още много по-малко, отколкото загиват от обикновен грип всяка година! След като свърши тази епидемия, ако не се потвърдят страшните прогнози за хиляди души българи, загинали от ковид 19, ама трябва да са много повече от обикновен грип – кой ще понесе отговорността и как по-точно?

Д-р Първанова изрази притеснение, че докато сме отложили всякави планови операции и консултации, хората продължават да се разболяват от други болести, като им е ограничен достъпа до здравеопазване. В заключение, бившият евродепутат каза, че ще е ясно каква е цената, която всички ние ще заплатим за едно такова поведение, базирано, по думите й, „на интереса не на обществото, а на малка група хора“:

Какъв ще бъде той, гледаш кой накрая е спечелил и защо, за да ти стане ясно защо се е случило всичко това.

БНР

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram