Прогноза: Половината заведения в България ще фалират

Българската асоциация на заведенията изразява своята загриженост, че вече месец от началото на кризата с COVID-19 липсват адекватни мерки за подпомагане на малкия и среден бизнес в бранша. 

Имаме готовност да предложим пакет от работещи механизми за подпомагане на сектора и като първа стъпка предлагаме спешна среща с вицепремиера Томислав Дончев, министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на икономиката Емил Караниколов, на която конструктивно да обсъдим приемливи и възможни за реализиране мерки, заявяват от организацията.

От БАЗ посочват, че на карта е поставено не само здравето на нацията, но и оцеляването на цели сектори от българската икономика.

Смятаме, че до момента показваме изключителна толерантност към критичната за цялото ни общество ситуация и поехме основната тежест на извънредното положение, защото не желаем да нагнетяваме излишно напрежение. Очакванията ни бяха, че както се действа своевременно по отношение на овладяването на заразата, така и бързо ще се предложат решения за справяне с последствията от нея. За съжаление, към момента не виждаме реални постъпки в тази посока, посочва председателят на асоциацията Ричард Алибегов.

Той посочва, че вече има случаи на фирми, които са дадени на публичен съдебен изпълнител за данъчни задължения, декларирани на 16 март.

Това води до блокиране на сметки и допълнително засилване на кризата, което, с цялото си уважение, определяме като геноцид над малкия и среден бизнес, казва Алибегов.

Затова от асоциацията на заведенията са разработили свой пакет от предложения, който предлагат на правителството.

В туристическия, ресторантьорския и всички съпътстващи ги браншове са заети около 480 000 души, като прогнозите сочат фалит на около 50% от фирмите, ангажирани в тях. Дори след края на извънредното положение, тези които оцелеят, ще могат да работят с половината си капацитет, което за голяма част от тях означава на загуба, защото последствията от кризата за нашия сектор ще бъдат овладени най-рано след година. Стотици хиляди работници ще легнат на социалната ни система, без да внасят по никакъв начин добавена стойност в нея, посочва Ричард Алибегов.

Според него за ресторантьорите схемата 60:40 тази мярка не работи при извънредна ситуация и затварянето на всички обекти.

Мярката вероятно е полезна за сектори, които работят с намален капацитет, но не и при нас, които сме лишени от каквито и да е приходи. Освен това мярката съдържа условие, което е неизпълнимо за почти всички, които правят малък и среден бизнес у нас, а именно – да нямат никакви задължения към бюджета. Това силно ограничава ползването й, дори да има желание за това, посочва председателят на организацията.

Според Алибегов мярката 60:40 трябва да бъде въведена за първите три месеца, след като заведенията и хотелите бъдат отворени, когато работата ще е със значително намален капацитет.

Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram