Д-р Калоян Методиев: Правителство на малцинството е празен чек. Безусловна подкрепа няма да има

Стабилно управление няма шанс да има, предвид аморфния характер на тези неолиберални партии. Всяка от тях е много нацепена, те са сложни коалиции, групи от хора, мрежи…

Интервю на политолога д-р Калоян Методиев пред БНР, Радио Пловдив *

– Господин Методиев, има ли значение кой ще е победител на тези избори? Задавам Ви този въпрос, тъй като очевидно до последно няма да знаем кой е на първо място. Ще припомня, че на базата на 95% от обработените протоколи на СИК в страната съвсем малка преднина имат ГЕРБ- СДС, които печелят 23,91 процента от гласовете. На второ място се нарежда „Има такъв народ“ с 23.66 процента.

– Има огромно значение кой ще е на първо място. Не само като процедура, но и чисто психологически ще се види коя тенденция ще надделее в българското общество. Въпреки че да генерализираме за цялостна промяна е много трудно предвид ниската избирателна активност, която показаха българите – едва 40% отидоха до урните.
 
– На какво се дължи според вас това?
 
– Може и на умора от политиката, на панаира, на който станахме свидетели в предишния парламент, от липсата на ясна програмна и идейна платформа на повечето партии, които участваха. Тук визирам най-вече „Има такъв народ“. И, разбира се, да не подценяваме летния сезон, защото миналата година хората го пропуснаха заради ковид кризата и тази година гледат хем да компенсират, хем сме в разгара на ваканциите, на лятото. Така че всеки, предполагам, е тръгнал по вили и по морета. Това също повлия да голяма степен на ниския резултат.

– Докато чакаме победителя можем ли да направим изводите кой според вас е най-големият губещ на тези избори?
 
– Рано е да се каже предвид фотофиниша, който чакаме, основно за първото място. За третото вече е почти ясно, че БСП бие Демократична България. Но докато не се изчакат финалните резултати не може да се говори. Наистина са много малки разликите, тук говорим за дистанция от 5000-6000 гласа. Но нека отбележим и друго – така наречените партии на протеста не успяха да вдигнат вълна. Няма такова нещо като огромна протестна вълна, предвид техните резултати, които гледаме сумарно и предвид ниската избирателна активност.

Просто те вече успяха да се оформят идейно и вече може да говорим за тройката „Има такъв народ“, Демократична България и „Изправи се! Мутри вън!“ като формациите с ясен неолиберален профил. Не протестен вече, а неолиберален, предвид интервюто на Слави Трифонов, което даде пред вестник „Монд“ –  първото интервю, в което той се определя къде стои в политическата координата. Това стана в последните три дни преди вота и нямаше време да се развие в политическия дебат на кампанията, но допълни липсващия елемент, подобно на Менделеевата таблица, между така наречените вече не-протестни парти , а на такива с ясен неолиберален профил на техните политики.
 
– Тези политики обаче мислите ли, че могат да бъдат реализирани и смятате ли, че България има шанс да има стабилно управление при тези резултати, които имаме от изборите?
 
– Стабилно управление няма шанс да има, предвид аморфния характер на тези неолиберални партии. Всяка от тях е много нацепена, те са сложни коалиции, групи от хора, мрежи… Отделно трябва да видим кой ще е на първо място и кой ще получи първия мандат за съставяне на кабинет. Но така или иначе няма формат, при който да имаме трипартиен стабилна коалиция. И пак казвам, в тези тройни, четворни коалиции, вътре има още повече субекти, което прави едно управление много сложно по отношение на политики, на разпределяне на постове, на функциониране като парламентарно мнозинство.
 
– Задкулисието тук ще играе ли според Вас ключов момент? Задавам Ви този въпрос, тъй като засега поне е ясно, че Слави Трифонов няма да бъде премиер – от това, което чуваме от него самия. Но той казва, че има човек за този пост.

– Чух в медиите името на бившия министър Николай Василев, който не го е отрече. Ето поредното доказателство за неолибералния характер на коалицията, на политиката и на кадровата банка, от която мисли да черпи ресурси. Това е новината от тези избори – роди се неолибералният формат на България, окончателно.
 
– Ако се стигне до формиране на правителство на малцинството, на какво подкрепа ще разчитат те в парламента? Кои партии според Вас ще подкрепят един такъв кабинет?
 
– Правителство на малцинството беше възможно в предишния парламент – предвид емоцията, протестите, безусловната подкрепа, която се даваше на Слави, който пък изглеждаше като новия, който още не се беше определил политически. Но с оглед на тази негова неолиберална заявка – неслучайно го казвам, защото няма по-крайни неолиберални позиции, заемани в българската политика през последните 30 години. Никой не е искал Съединени европейски щати и разпадане на националните държави. Тоест, единият от проблемите оттук-насетне за правителство на малцинството ще е идеологически, а от друга страна, както казах, това не е предишното Народно събрание.

Вече безусловна подкрепа няма да дава никой, защото всеки иска да реализира собствените си политики, да защити собствения си електорат. А едно правителство на малцинството реално е празен чек от тези, които го подкрепят. Още повече при тази сложна, напрегната, конфронтационна среда в българската политика, брутална бих казал дори, подобно нещо ще е пеперуда-еднодневка.
 
– А това какво означава? Че ни чакат нови извънредни парламентарни избори ли?


– Ако Трифонов е на второ място, няма да се учудя, ако кажат, че отиват на избори до дупка и на следващи изори през есента. От антуража му няколо пъти заявиха, че не изключват подобен вариант и биха искали да има нови избори, ако не може да се стигне до „победа на суверена“ и до реализиране на тяхната програма за мажоритарни избори.
 
– А ако е на първо място?

– Ако е на първо според мен може и да се опита да направи правителство. Да изчакаме два часа, защото Трифонов заяви, че в 11ч. ще направи важно изявления по темата. Но според мен фотофинишът ще определи  ситуацията.
 
– Вчера Корнелия Нинова, лидер на БСП, каза, че няма да подава оставка, дори и БСП да отиде на четвърта позиция. Всъщност и там още не е ясно, тъй като разликата между БСП и Демократична България е в рамките на около 1 процент, поне до момента.
 
– 30 хиляди гласа, малко повече от процент. 30 хиляди гласа не са малко, това не е съвсем фотофиниш, зависи какво ще дойде от Западна Европа.
 
– 13,63 % имат от гласовете БСП, тоест, партията продължава да спада, ако направим едно бързо сравнение с предходните изори от 4 април, когато имаше 15%.

– Изненада е това, защото направиха може би най-силната кампания – позитивна, с енергия. Само Нинова събираше хора по площадите. Предполагам роля изигра тук и машинният вот, който уплаши възрастния електорат. И отделно може би и други, вътрешни фактори за които ще говорим и по-нататък, свързани с процеси вътре в самата партия.

– Да, и всъщност един от тези процеси е именно в Пловдив. Тук БСП отстъпи третата позиция на Демократична България. Да припомним, че в Пловдив-град листата на партията беше наредена служебно, тъй като градската конференция отказа да направи това заради конфликтите си с лидера на партията Корнелия Нинова. Как ще коментирате това отстъпление на БСП в Пловдив?
 
– Не им стигна времето да направят реформата за преучредяване на организацията в Пловдив. Това, което наблюдаваме и в медиите след изключването на Гергов –  буквално се използва тактиката на изгорената земя, за саботаж, за работа за други формации. Знаете, в предишната кампания, предполагам и в сегашната, не съм се интересувал, тези хора работеха за други партии от неолибералната група, за която споменах. Така че не им стигна времето, предполагам, за да преучредят и да тръгне на нова основа партията и реформата, която започна Нинова с изчистването на тези олигархични зависимости.
 
– Грешка ли беше според Вас изключването на Георги Гергов от партията, като се имат предвид днешните резултати?
 
– Не, защото в политиката е важно да си принципен дългосрочно и мисля, че тогава позитивните реакции бяха от целия политически спектър. Така че принципната позиция е по-добра, за да може сутрин да се гледаш в огледалото и победата не би трябвало да е на всяка цена. Аз винаги защитавам тезата, че е важно да покажеш принципност.

Интервюто е дадено преди Слави Трифонов да анонсира проектокабинета на „Има такъв народ“
Автор Антония Попова

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram