Доц. Атанас Мангъров: Ваксинирането срещу COVID-19 трябва да е личен и информиран избор

Ваксинирането срещу COVID-19 трябва да е личен и информиран избор. Това заяви пред медиите доц. Атанас Мангъров, началник на Детската клиника в Инфекциозна болница. И въпреки, че ваксините срещу коронавирус са начин за предпазване, за тях и до момента не се знае достатъчно, посочи той.

„Основният аргумент, който подхранва съмненията в това отношение е, че въпреки, че ваксините са правени на милиони хора, преди поставянето им се иска информирано съгласие и отговорността за всички странични реакции се прехвърля върху правещия си ваксина. Производителите и държавата са освободени от отговорност. Ако нещата бяха така, както ги представя здравният министър и хората от МОН, нещата нямаше да са по този начин, защото при нито една от всички ваксини, които се използват рутинно, не се изисква такова информирано съгласие“.

В този смисъл, на практика е невъзможно гражданите да направят информиран избор, тъй като отсъстват детайли по този въпрос, коментира доц. Мангъров.

„Защото ваксините се създадоха преди по-малко от 1 година и получиха решение за употреба под условия, предвид на това, че имаше пандемия от коронавирус, да се спасят животи. Казаха, че е хубаво хората да се ваксинират. Напълно съм съгласен. Добре е да се ваксинират, но трябва да се ваксинират тези от тях, които искат. Не трябва да се задължават да се ваксинират, като се вкарват условия, че ако не го направят, това означава, че не са отговорни“.

Доц. Мангъров припомни за редица проблеми с някои от ваксините срещу COVID и даде пример с тези на „АстраЗенека“ и „Янсен“.

„Ваксината на „АстраЗенека“ беше свалена от употреба в много страни по света и в ЕС в частност, поради това, че след нейното поставяне се получиха сериозни странични ефекти, свързани с тромбози, от които някои хора загинаха. Същото се наблюдава при ваксината на „Янсен“, която за известно време беше спряна от употреба в САЩ“.

Доц. Мангъров е на мнение, че ваксините срещу COVID-19 са били натоварени със свръхочаквания.

„Те се представиха като нещо, с което тази пандемия ще приключи, ако всички се ваксинират. Вижда се, че това не е така. В страните, които са напълно ваксинирани, например Израел и Сейшелските острови, се наблюдава ново нарастване на случаите на заразени с коронавирус и то сред ваксинирани хора“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram