Доц. Стойчо Стойчев: БСП винаги е готова да управлява, там е събран стопански и управленски опит

Чрез конфронтация Радев ще може да спечели повече подкрепа. Той е антипод на Плевнелиев, който се опитваше да гради мостове. Той има ясна цел и тя не включва диалога, а по-скоро се обгражда хора, които градят политическия проект около него. Това каза в студиото на БНТ политологът Стойчо Стойчев.

По думите му БСП винаги е била един от стожерите на българската политическа система след 1990. Тя събрала цялата номенклатура, която имала стопанския и управленски опит. От тази гледна точка БСП винаги е била готова да управлява.

БСП винаги е била по-консолидирана. След раздробяването на дясното, сега там няма нищо друго освен обединението ГЕРБ-СДС, тъй като Демократична България не иска да се идентифицира с дясното, посочи Стойчев.

„Голяма част от европейското лице на БСП я няма. Партията може и да е консолидирана, но ако се стигне до избори между БСП и Радев, това ще е Рубикон за електората на БСП. Радев е разпознаваем като човек, може да спечели втори президентски мандат, но в никакъв случай протестиращите не застават зад него“, посочи другият анализатор Любомир Стефанов. Той допълни, че партията на Слави Трифонов ще направи всичко това, което приписват на президента Радев. 


Запитан как ще коментира партията на Цветан Цветанов, доц. Стойчев бе лаконичен: Технократи са успешните политици у нас, такъв е и Цветанов. Неговите способности обаче са ограничени в набирането на гласове по политически път. Вероятно това ще става чрез организация или по други пътища. Защото се очаква на следващите избори да се гласува по-активно с появата на феномена Слави Трифонов, на градения президентски проект и трудно може да се прогнози какви ще бъдат нагласите на избирателите.

„В следващия парламент ще има 3-4 партии, които ще са от един порядък и със сходни резултати като мандати. Парламентът ще е фрагментиран, партиите ще са с изравнени сили. Много трудно се съставя в такъв парламент коалиция, в българския вариант тези коалиции ще са безпринципни“, категоричен е Стойчев.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram