Петър Витанов: Европа гледа случващото се в България с широко отворени очи

Евродепутатът е убеден, че само след седмица ЕП ще даде тласък на края на управлението на ГЕРБ

„В глобалния свят, в който живеем, нещата няма как да останат скрити. Благодарение на това и на нашите усилия в ЕП Европа вече гледа с широко отворени очи случващото се в България. Подкрепата към исканията на протестиращите е отчетлива и идва от все по-широки кръгове от европейското общество“, заяви Витанов в предаването „Думата е ваша“ по БСТВ.

През изминалите седмици солидарност към протестите публично заявиха от Групата на социалистите и демократите, както и представители на „Зелените“, „Обнови Европа“, крайната левица. Същевременно липсва колективна подкрепа за ГЕРБ от страна на собственото им политическо семейство – ЕНП, което според евродепутатът също е показателно.

На 5-и октомври предстои дебат за върховенството на закона и корупцията в България, след който Европейският парламент ще излезе с резолюция. „В основата ѝ ще бъде ясното отношение към антиевропейското управление в нашата страна. Средствата на българския и европейския данъкоплатец се използват неправомерно, недалновидно, за да се възпроизведе една политическа класа. Борисов управлява като на автопилот от предната седалка на джипа си, което е абсолютно неприемливо и няма нищо общо с нормалните практики в една европейска държава. Мисля, че и в банановите републики от десетилетия не сме виждали такова нещо. Раздялата няма да бъде лека и бърза, но считам, че ЕП само след седмица ще даде тласък на началото на края на управлението на ГЕРБ“, каза още политикът.

Петър Витанов, който вече е и част от ръководството на БСП, е убеден, че оттук-нататък алтернативата за България е по-социално управление, насочено към хората, а не към едрия капитал. „Тези 20 години дясна хегемония доведоха до демонтиране на социалната държава, до състояние на разпад на цели системи като здравеопазването и образованието. Неравенствата се задълбочават. Все по-често виждаме, че се приема законодателство, включително и европейско, изцяло в полза на транснационалните компании“, твърди Витанов.

Той е убеден, че БСП не е спряла да отстоява основните си принципи. „Опитваме се да намираме пресечната точка между идеите на европейските и на българските социалисти. Съвсем естествено е да има различия и специфики. Но в основната си, а именно – подобряване на качеството на живот на хората, внимание към трудещия се, към бедния, към онеправдания – принципите и вижданията ни са абсолютно идентични. Опитваме се да ги отстояваме, както в българския, така и в Европейския парламент“. Витанов смята за неоснователни коментарите за разделение в БСП, според него партията е по-обединена от всякога. Доказателство за това са резултатите от гласуването при избора на председател. „Подобна избирателна активност е безпрецедентната, поне за левите движения. В седем държави от ЕС изборите за председател се провеждат по този начин. Избирателна активност от близо 70% досега не е достигана от нашите европейски колеги. От тях близо 80% са гласували за един кандидат, което ще рече, че нямаме различия по отношение на лидерството. Конгресът показа също, че курсът на партията се възприема и се подплатява с нов кредит на доверие, включително и с избора на национален съвет“, допълни той и изрази увереност, че новата енергия ще донесе положителни резултати за БСП.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram