Денков направи изявление срещу „Възраждане“ и призова институциите да разследват Костадинов

Институциите, президентството и дори партиите,  да вземат мерки и позиция срещу призивите на партия “Възраждане” за бунтове, агресия и насилие, призова днес премиерът акад. Николай Денков.

Премиерът акад. Николай Денков се обърна с призив към институциите да предприемат действия срещу призивите за насилие, които безнаказано се отправят от партия „Възраждане“. Денков поиска и президентът Румен Радев да вземе отношение по ескалиращите заплахи от лидера на партията Костадин Костадинов, а разследващите органи да го проверят за незаконна дейност. Той отправи призив към „Възраждане“ да се върне към спазването на законите на страната.

Повод за призива му са публикациите на лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов в социалните мрежи, както и опитите на депутати от партията да спират изказвания на народните представители от други партии на парламентарна трибуна.

„Този тип действия от страна на „Възраждане“ започнаха преди две години, но през последния месец виждаме активиране на тази агресия, включително с постове от лидера и призиви за използване на насилие по улиците и нелегитимна забрана към народните представители да се изказват“, каза Денков.

“Историята на човечеството знае, че големите проблеми започват с малки акции от този тип“, настоя той.

В изказването си Денков цитира част от реч на философа проф. Георги Фотев пред конференция за българския национален интерес в променящата се геополитическа среда и европейската перспектива на Западните Балкани. „В българския парламент вилнее неофашистка партия – тя шества и в националните медии. Обявена е война на европейските ценности, каквито са и фундаменталните български национални ценности. България ще загуби битката за своята европейска идентичност без вярната и смела европейска позиция на медиите“, казва проф. Фотев.

Министърът на правосъдието Атанас Славов също коментира поведението на партия “Възраждане” като заяви категорично, че не можем да допуснем като демократично общество насилието в политическия процес да стане норма. “Като институции ще се противопоставяме решително на този процес и се надяваме на подкрепа от българските граждани”, отбеляза той.

Вътрешният министър Калин Стоянов призова гражданите да не се провокира насилие и омраза.

“За МВР е важно да няма физически сблъсъци по време на протести. Затова благодаря на полицаите, които не допуснаха това да се случи през последните седмици, въпреки множеството мероприятия които охранявахме“, заяви той.

Гласове, Снимка: БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram