Гарелов става главна секретарка на Тошко


От два дни някогашният водещ на “Панорама” по БНТ Иван Гарелов е главен експертен сътрудник на парламентарната Комисия по култура и медии, назначен еднолично от председателя ѝ Тошко Йорданов без консултации с други членове. Длъжността е платена и днес бившият тв водещ ще дебютира на заседание на комисията.

Назначението на Гарелов предизвикало раздразнение в редиците на “Демократична България”, казаха за “Труд” депутати от групата. ДБ, които продължават да настояват за лустрация, се гордееха, че единствени нямат нито едно ченге от комунистическата ДС в листите си, а Гарелов е бил агент на ДС още от 1967 г. с псевдоним “Талев”.

Депутати от опозицията скочиха и срещу изявлението на Гарелов пред столичен вестник, че вероятно едно от първите неща, с които ще се заеме комисията, ще е промяната в закона за радиото и телевизията.

“Гарелов се афишира като съветник, но такава длъжност в комисията няма. Може да е главен, може да е и експертен, но е сътрудник. А това значи секретарка, това е техническа длъжност – сътрудниците пишат доклади за заседанията, пращат есемеси до членовете на комисията, сверяват стенограми и толкова. Не им е работа да дават акъл за закона за радиото и телевизията”, коментира за “Труд” член на комисията по култура и медии.

Ставайки председател, Тошко Йорданов уволнил петимата сътрудници в комисията, някои от които са били там от 1990 г. и са си вършели много добре работата, коментираха депутати с дълъг стаж в НС. Освен Гарелов, Йорданов е назначил двама свои хора – Лъчезар Симеонов и Иван Кирилов. Симеонов е бил осми в листата на ИТН в 25 МИР в София за парламентарните избори, а Кирилов е доведен син на продуцентката Галина Тонева, който е участвал в предаването на Тошко “Студио Хъ”, коментираха за “Труд” членове на комисията.

Те се оплакаха, че хората на зам. шефа на ИТН не могат да формулират точките в дневния ред. За днес например е насрочено изслушване на “ген. д-р на БНТ Емил Кошлуков”, както пише в съобщението. Темата е за това как се организира Евровизия, което няма нищо общо с комисията по култура в парламента. “Може би защото Слави Трифонов е продуцент на някой изпълнител или песен и ние трябва да решаваме драмите му”, подозират от комисията.

ИТН отдавна са нарочили Кошлуков за смяна. В предишния парламент, където бяха първа политическа сила, те имаха намерение за шеф на БНТ да сложат Иво Сиромахов, който от доста време го играе Слави Трифонов във вечерното му шоу по 7/8 ТВ. Сега обаче фаворит на “Продължаваме промяната” за шефския пост на “Сан Стефано” 29 е бившият дългогодишен водещ там Асен Григоров, който очаква своя час като съветник в Министерството на транспорта./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram