„Газпром“ не е регистриран по българското законодателство, за да плаща транзитната такса от 20 лв./мвтч

Управляващото мнозинство в парламента първо приема закона и след това започваме да мислим дали и как ще въздейства, а и освен това как ще се изпълнява. Това заяви пред БНР Кирил Темелков, бивш директор на „Булгартрансгаз“ по повод въведената такса от 20 лв. за мвтч за транзит на газ с произход Русия. Според него има много неясноти как точно „Газпром“ ще я заплаща.

„Ако има някакво въздействие върху финансовото състояние на „Булгартрансгаз“, то ще бъде в следствие на това, че „Булгартрансгаз“ е определено като задължено лице за изпълнение на закона. То е определено като такова, защото е местно лице в България и отговаря за опериране на цялата газопреносна инфраструктура. Тези енергийни вноски са наложени към лицата, които доставят до България руски природен газ, но тъй като основният ползвател по отношение на транзита е „Газпром“, а той не е регистриран в България като местно лице, не може да се отнесе акцизното законодателство към чуждо лице. „Булгартрансгаз“ има договорни отношения с „Газпром“ и затова той е определен за задължено лице по закона по събирането на енергийните вноски“, обясни той.

По думите му притесненията и съмненията, които произлизат, са в това, че ако „Булгартрансгаз“ не успее да събере тези вноски, трябва да ги плати. Според него тук трябва да се отнесат компетентните органи и да изследват договора. Този закон е абсолютно неясен, смята Темелков.

„Ако „Газпром“ откаже да плаща или заяви, че няма да изпълнява закона – какво се случва? Тогава задължено лице остава „Булгартрансгаз“. Именно тези изследвания на взаимовръзката между договора „Булгартрансгаз“ – „Газпром“ и изследване на евентуални поведения и по отношение на доставчиците на газ и вносителите в България, и по отношение на влиянието върху трети страни – това трябва да се направи от компетентни органи, които да изследват цялата информация, необходима за да се направи анализа“.

„Като потребители на природен газ няма да окаже никакво въздействие. Това нито ще доведе до спиране на доставките на природен газ по някакъв начин, нито се очаква да въздейства върху увеличаването на цената, особено в рамките на зимния период. Други фактори могат да повлияят върху цените.

Това, което може да се случи в следствие на действията на ЕК, е да бъде наложена поредната санкция за неспазване на правилата на единния европейски пазар. Тези санкции не са малки. Ако се стигне до такава оценка, това ще бъде рецидив. Воденето на преговори ще бъдат изключително тежки“.

Унгария и Сърбия, които са пряко засегнати от закона,  тъй като внасят транзитен газ през България от Русия, обявиха, че ще отговорят на този „враждебен акт“.

Източник: Обективно бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram