България ще ремонтира украинска военна техника, реши Народното събрание

България ще ремонтира украинска военна техника, реши Народното събрание.

Парламентът дава мандат на правителството да предприеме мерки за оказване на помощ на Украйна – хуманитарна, финансова и военно-техническа, обяви председателят на Народното събрание Никола Минчев, като изброи включените в решението видове подкрепа:

„Продължаване на подкрепата за членство на Украйна в Европейския съюз, помощ за украинските граждани, бягащи от войната. Осигуряване на възможност за изнасяне на украинското зърно във Варна, засилването на енергийно сътрудничество, в частност доставки на електроенергия от Украйна и природен газ, ремонтна дейност на украинска военна техника във военните предприятия на Република България и продължаване на доставките на хуманитарна помощ, в частност лекарства, дрехи и хранителни стоки“, заяви Минчев.

Предложеното от „Продължаваме промяната“ решение беше прието с гласовете на депутатите и от четирите формации от управляващата коалиция, както и от ГЕРБ и ДПС.

„Против“ се обявиха само депутатите от партия „Възраждане“. 

Пред Народното събрание се събраха  протестиращи срещу решение за предоставяне на военна помощ от София за Киев.

Президентът да наложи вето на решението на парламента България да подкрепи с военно-техническа помощ Украйна, настояха протестиращите на шествието за неутралитет, което започна пред парламента от 15:00 часа.

Протестиращите посрещнаха с освиркване и викове за оставка решението на Народното събрание за Украйна. Те коментираха, че е нужно да има предсрочни парламентарни избори.

Имаше скандирания „Предатели“ и искания за оставка. 

„Не бих желала Българя да влиза в каквато и да било военна намеса“.

„Виждам, че положението става нетърпимо – трябва да изнасяме оръжие, да правим войни, да организираме какво ли не, само и само в интерес на някой си“, казаха протестиращи.

За минути те успяха да блокират движението по бул. „Цар Освободител“.

Същевременно на северния вход на парламента се събират привърженици на движение Боец, които искат да бъде взето решение за военна помощ за Киев:

„Тук сме, защото искаме да подкрепим депутатите. Те вече гласуваха всъщност, но искаме истинско решение за военна подкрепа за Украйна така, както го направиха всички нормални, цивилизовани държави, а не да търсим начин хем вълкът сит, хем агнето цяло, да опазим коалицията и да се снишаваме пред агресията, която Путин провежда в една мирна държава“, заяви участник в демонстрацията „за“ военна помощ.

БНР

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram