Борисов ядосан на Петков и Тагарев: Ако ДПС имат подготвени хора, защо да не станат министри

Ядосан на Кирил Петков, възмутен от министър Тагарев – така започва днешния ден за лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той предупреди ПП, че още днес могат да разберат какво е да управляват без ГЕРБ. 

От коментарите му вчера се разбра, че Борисв не е доволен от работата в министерствата на спорта, на иновациите и растежа, на икономиката и индустрията, на транспорта и на регионалното развитие и благоустройството. Към този списък Борисов добави днес още едно име – на министъра на отбраната Тодор Тагарев.

Ако ДПС имат хора, които да се справят по-добре с работата, защо да не станат министри.

Така Бойко Борисов отговори в кулоарите на парламента на старта на днешното заседание на НС на въпрос трябва ли и ДПС да има министри.

На няколко пъти този и миналия месец лидерът на ГЕРБ „присъедини“ към управляващото мнозинство и ДПС. От Движението обясниха, че с гласуванията си по всички ключови въпроси показват ясно, че подкрепят (не)коалицията, но формално не са част от мнозинството.

Затова веднага след изявлението на Борисов депутатът от ДПС Делян Пеевски обаче отхвърли тази идея. „Не желаем да имаме номинации на министри в кабинета на ротацията, няма да участваме в това нещо“.

От ПП-ДБ също признаха, че без подкрепата в парламента на ДПС ключови гласувания няма как да минат, а съдебната реформа и промените в конституцията – изобщо. Именно тези реформи бяха мотивът да се стигне до сглобката.

Не му е мечтата да стане министър, отвърна Борисов на въпрос дали Делян Пеевски може също да стане член на кабинета „Денков/Габриел“. 

Борисов даде да се разбере, че е силно подразнен от вчерашния коментар на съпредседателя на „Промяната“ Кирил Петков – че Борисов трябвало да се гордее с подкрепата си за кабинета „Денков“.

Гордостта ми блика отвсякъде, щом така е казал. В нашето споразумение е записано, че при ротацията Мария Габриел става премиер, а всеки министър минава оценка”, изтъкна той, противопоставяйки се на думите на Петков.

Кирил Петков изтъкна снощи още, че без ПП-ДБ Борисов не може да смени нито един министър.

На това лидерът на ГЕРБ днес отговори: „Още днес могат да разберат какво е без нас. Кирил Петков абсолютно нищо не може да прави, затова от рано сутрин говорим с часове по телефона“, каза още Борисов.

„Не ми харесва това, че закони се изменят по няколко пъти. Надявам се, че след ротацията държавата ще е в по-добро финансово състояние“, подчерта Борисов.

Да приемем, че е млада коалицията, неопитна. Трябва да се изпипват, особено подобни закони. Наслушах се, че се крадат по 10-8-4 милиарда на година. Надявам се, че след изборите, като гледаме бюджета, ще е по-добре“, каза Борисов. 

Лидерът на ГЕРБ напомни вчерашното си изявление – че при ротацията ще се огледа работата на всеки министър и ако има по-подходящ кандидат, ще бъде сменен.

Слушах тази сутрин министър Тагарев и съм много възмутен от това, което каза той. Не му прави чест, заяви той по повод проекта за „Страйкърите” и призивите на Тагарев парламента час по-скъро да гласува сделката.

Най-важното в промяната на Конституцията е съдебната реформа. Това, което години наред се говореше – за разделянето на ВСС, за повече съдии, за по-малко прокурори, за по-малко политика, изтъкна пред журналисти Борисов.

„Това за мен са съществените неща. Видях напрежението в обществото – затова няма да подкрепя предложението за смяна на националния празник. До декември има време всичко това да се чуе”, уточни Борисов.

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram