Борисов се активизира по американска линия

Премиерът Бойко Борисов се активизира по американска линия, като само за два дни се срещна с двама ключови представителя на Държавния департамент на САЩ и направи всичко възможно, за да се похвали с това.

„Министър-председателят Бойко Борисов и зам. държавният секретар по икономическия растеж, енергетика и околна среда на Държавния департамент на САЩ Кийт Крак приветстваха все по-динамичния политически диалог между България и САЩ в резултат на стратегическото партньорство“, обявиха днес от правителствената пресслужба. Борисов и Крак проведоха среща в рамките на посещението на американския заместник държавен секретар у нас. Това е третият разговор между двамата само през настоящата година, което е още един израз на засиленото сътрудничество между България и САЩ след посещението на министър-председателя Бойко Борисов във Вашингтон през ноември 2019-а, добавят от МС.

От там обясняват, че във фокуса на срещата били „приоритетни въпроси от стратегическото партньорство като задълбочаване на търговско-икономическото сътрудничество и засилване на двустранните отношения в областта на сигурността на безжичните съобщителни мрежи от пето поколение (5G).“ Те се обединили около позицията, че 5G ще се превърне в инфраструктурата за свързаност, която ще бъде ключова за всички сектори на обществото като електронното здравеопазване, интелигентни енергийни мрежи, транспорт и мобилност.

5G мрежите са бъдещият гръбнак на нашите все по-цифровизирани икономики и общества, бе подчертано още в хода на срещата. Затова Европейският съюз и НАТО си партнират в областта на 5G с цел гарантиране надеждността на инфраструктурата и веригата на доставки.

Друг акцент в разговора бе партньорството в сигурността и отбраната, които са сред ключовите измерения на двустранните отношения „Придобиването на изтребители F-16 Block 70 е важна стъпка напред в модернизацията на българските Военновъздушни сили“, изтъкна премиерът Борисов. Той бе категоричен, че проектите за модернизация на ВВС ще осигурят и условия за индустриално сътрудничество, което ще допринесе за дългосрочното икономическо развитие на България и за конкурентоспособността на страната ни.

„САЩ са важен стратегически партньор на България в областта на енергетиката“, отбелязал още Борисов. В този контекст през юни 2020 г. американската страна предложи подписването на двустранен Меморандум за стратегическото сътрудничество в областта на ядрената енергия за граждански цели. „Насърчаване на това партньорство е още един ключов елемент към преминаване към нисковъглеродна икономика“, заяви Бойко Борисов. По време на срещата била дадена висока оценка на изработването на знакови документи в приоритетни сфери за България и САЩ, които ще бъдат подписани.

Само ден по-рано Борисов съобщи, че е имал среща с пом. държавния секретар на САЩ по политико-военните въпроси Кларк Купър и е обсъдил с него стратегическото партньорство между България и САЩ, сътрудничеството в областта на отбраната, индустриалното и научно-технологичното партньорство. Премиерът подчертал, че България и САЩ са съюзници и стратегически партньори като взаимодействието между двете страни е особено широко и с тенденция за по-нататъшно задълбочаване както на двустранна основа, така и в рамките на НАТО и сътрудничеството между ЕС и САЩ.

„Благодарни сме за последователната подкрепа на САЩ за модернизацията на нашите въоръжени сили, защото така страната ни става още по-сигурна, което увеличава и способностите на НАТО“, подчертал Бойко Борисов пред Кларк Купър и добавил, че реализацията на двустранното индустриално сътрудничество по линия на придобиването на самолетите F-16 Block 70 ще допринесе за дългосрочното икономическо развитие и за конкурентоспособността на страната ни в тази сфера. Благодарение на договореностите ще се внедри уникално за държавата ноу-хау в българската индустрия, която развива дейност в областта на сигурността и отбраната, казал премиерът. Той  подчертал по време на срещата, че българското правителство осигури финансиране в размер на 300 милиона лева за следващите три години за подготовка на летищната инфраструктура за разполагане и поддържане на самолетите F-16 Block 70. Първите сто милиона лева бяха отпуснати по бюджета на Министерството на отбраната още през август т.г., а в плана на бюджета за догодина са следващите 100 млн. лева. Със средствата ще се изгради инфраструктура, която ще се ползва и от сега съществуващите бойни самолети във ВВС. „Целта ни е да създадем модерна инфраструктура във военните ни бази като лоялен съюзник в Алианса“, казал още Борисов.

Друг акцент в разговора на министър-председателя и помощник държавния секретар на САЩ бе усилената съвместна българо-американска охрана на въздушното пространство на Република България (Air Policing), която започна на 26 септември и ще продължи до 30 октомври 2020 г.

„Подобни съвместни действия повишават способностите на нашите Военновъздушни сили, което е и в интерес на гарантиране на сигурността на съюзниците от Алианса“, казал още Борисов.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram