Борисов: Проектът за тунел под „Петрохан“ ще бъде включен в инициативата „Три морета“

„Един от проектите в България, който ще бъде включен в инициативата „Три морета“, е изграждането на тунел под прохода „Петрохан“. След завършването и на пътя Видин – Ботевград ще се даде мощен тласък на развитието на Северозападна България. Успяхме да договорим от ЕС още 200 млн. евро за региона. С тях трябва да се гарантира по-голяма конкурентноспособност, инфраструктура, инвестиции и разкриване на работни места“. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на проверка на изграждането на пътя Видин – Монтана.

„Работи се по абсолютно цялото трасе на пътя Видин-Ботевград, каквото сме обещали на хората, го изпълняваме“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който се увери на място в напредъка на строителството на приоритетния проект Видин – Ботевград в участъка на пътен възел „Бела“ и на трасето между Видин и пътен възел „Макреш“.

„От опит знам, че щом влязат багерите и започнат да работят, година и половина след това пътят е готов“, каза премиерът Борисов, докато бе на трасето на пътен възел „Бела“. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова информира премиера за извършващите се подготвителни дейности по изграждането на пътя в участъка. Когато той бъде завършен, ще има магистрален габарит, аварийни ленти и по две платна за движение в посока.

Близо 30 км е трасето между Видин и пътен възел „Макреш“. Изграждането му навлиза в следващ етап и вече се работи по цялата дължина на отсечката като участъкът трябва да е готов в края на 2023 г.

Напредва работата и в 33-километровия участък между Мездра и Ботевград, докладва министър Аврамова на премиера Борисов. С цялостната модернизация на трасето от Дунав мост 2 до Ботевград ще се осигури бърза и удобна връзка между автомагистралите „Хемус“, „Тракия“ и „Струма“. С реализирането на проекта транзитният трафик ще бъде изведен от населените места, с което ще се повиши безопасността на движение и ще се ограничи вредното въздействие на шума и замърсяването на околната среда от интензивния тежкотоварен трафик.

Бойко Борисов отбеляза също, че изграждането на тунел под прохода „Петрохан“ ще бъде включено като български проект по инициативата „Три морета“, тъй като линията Юг-Север се оказа най-натовареният път за излизане от Азия към Европа. Премиерът Борисов акцентира, че по подобни важни проекти и като пътя Видин-Ботевград, и за прохода Петрохан, България работи активно.

В Димово премиерът Борисов отбеляза, че ще продължи подобряването на инфраструктурата в града и региона, а правителството ще продължи да подкрепя общината както досега.

„Доказали сме, че изпълняваме ангажиментите си и завършваме всеки инфраструктурен проект. И хората в Северна България виждат всичко това. „Балкански поток“ вече е готов, а до 2024 г. ще довършим АМ „Хемус“ и Видин-Ботевград. Новите пътища ще дадат повече спокойствие и комфорт на шофьорите, ще помогнат на туризма в региона и ще привлекат много нови инвеститори. Това е начинът Северна България да настигне по икономическо развитие Южна България“, коментира премиерът Борисов.

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram