Борисов прекъсна брифинга на НОЩ, за да произнесе дълъг монолог по адрес на президента Румен Радев

Премиерът не успя да скрие гнева си от репликите на президента Румен Радев по отношение на подготовката на властта да проведе избори в условията на пандемия

Гневен Бойко Борисов се появи на брифинга на НОЩ за коронавируса и произнесе дълъг монолог по адрес на президента Румен Радев и датата на изборите.

Докато брифингът вървеше, в залата влезе премиерът Бойко Борисов и бързо взе думата. За да каже колко са меки мерките в България и как държавата правела всичко възможно да поддържа икономиката. Премиерът не успя да скрие гнева си от репликите на президента Румен Радев по отношение на подготовката на властта да проведе избори в условията на пандемия. Цитира статистика за натиска върху болниците от декември досега. И после доразви тезата си – че президентът се уплашил от социологическите данни, че ГЕРБ е първа политическа сила и затова се отметнал от датата 28 март, която обявил преди повече от месец. Нечистоплътно било да се иска от медицинските специалисти прогноза за развието на епидемията.

После се прехвърли и на ДПС. Припомняме, че вчера Радев коментира, че Делян Пеевски и Бойко Борисов „са ортаци и в бизнеса, и в политиката“  и че Борисов е много близък с турския президент Ердоган. Видно, тези думи, са ядосали премиера. И той предупреди президента да използва по-меки думи и да не „вади етническата карта“. Влезе в подробности колко са добри оношенията ни с Турция е и как това ни спасило от нова мигранска вълна.

Вяло спомена Делян Пеевски, твърдейки че не го е виждал от години и че никога не му се е бъркал в бизнеса и в политиката.

Иначе от думите на министъра стана ясно, че засега ситуацията е закрепена, но все още не се мисли за разхлабване на мерките.

Реални данни, които да и посочат развитието на заразата, ще имаме следващия понеделник, на 11 януари, подчерта главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Засега няма промяна в ограничителните мерки стана ясно на днешния брифинг на здравното министерство и НОЩ.

Министър Костадин Ангелов също коментира, че поне 10 дни трябва да минат от началото на учебната година за малките ученици, за да се проследи как това влияе на заболеваемостта. За да се вземе евентуално решение за по-горните класове и за евентуално разхлабване на други мерки.

По отношение на празника Сурва в Перник, той ще бъде отменен, каза още Кунчев. Той е бил в контакт с кмета на града. Ще има отделни сурвакарски празници в селата, там ще има строги мерки и ще може да се проведат самостоятелни ритуали.

Източник: БСТВ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram