Борисов отново е извикан в парламента за извънредното положение

След като преди ден ГЕРБ провалиха изслушването на премиера Бойко Борисов в Народното събрание, председателят Цвета Караянчева е насрочила ново заседание за идния вторник – 28 април. На него Борисов отново трябва да представи „актуалното състояние в страната във връзка с пандемията от Ковид-19 и ефективността на предприетите здравни, икономически и социални мерки“. Това е записано в единствената точка от дневния ред на извънредното заседание, което се свиква отново по искане на БСП.

Самата Караянчева не отговори на мобилния си телефон за коментар дали очаква този път изслушването да се случи.

ГЕРБ, подкрепени от коалиционния си партньор от „Обединени патриоти“, вчера отказаха да влязат в пленарна зала и така заседанието се провали, а като основен аргумент посочиха, че парламентарният контрол ще бъде използван от левицата за „политически пиар“.

Преди изслушването на Борисов, което бе насрочено за 13 ч, премиерът заедно с финансовия министър Горанов и вътрешният Маринов дадоха пресконференция, която продължи около час и половина, разясняваха неособено убедително предприетите мерки по епидемията, както и какво още предстои. Затова и 10 минути преди пленарното заседание от ръководството на ГЕРБ обявиха, че няма да участват в него, за да не се „разнася зараза“.

Засега не е ясно дали Борисов няма отново да използва подобен похват и мнозинството отново да осуети явяването му пред депутатите, което и без това е толкова рядко. 

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram