Борисов: Бюджетът лети надолу, парите от осигуровки ги няма

ремиерът Бойко Борисов и министърът на вътрешните работи Младен Маринов инспектираха бившето военно летище „Узунджово“, което става буферен паркинг за тежкотоварните автомобили на път за Турция.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Турция в менгемето между вируса и кризата
Външно министерство върна 500 българи от чужбина за 2 седмици
„До утре паркингът трябва да работи, ако кризата стане по-тежка, трябва да има къде да останат шофьорите на ТИР-ове“, заяви премиерът.
Паркингът ще бъде оборудван с осветление, ще бъдат осигурени химически тоалетни и временни будки за храна. Борисов допълни, че от вчера всички ресорни министри са провели разговори с турските си колеги, за да се реши бързо проблемът със струпването на тежкотоварните коли по границата. 

„Над 400 ТИР-а повече от предишния ден са минали заради това, че ние не можем да ги спираме на нашите външни граници. В Европейския съюз имаме общи зелени коридори и на практика тук става буфер. Това е най-големият контролно-пропускателен пункт между Европа и държави от третите страни, в случая Турция“, уточни министър-председателят.

Борисов подчерта, че в този момент е необходимо фирмите не само да продължат да работят, но и да си плащат данъците, за да се компенсират компаниите от засегнатите от пандемията сектори като туристическия, съобщиха от правителствената пресслужба.

„Икономическите мерки са силни до момента, в който се пълни бюджетът, а той лети надолу. Вместо 500 милиона, очаквани до този момент, са 150 милиона лева от осигуровки“, уточни  министър-председателят. Борисов добави, че се очаква в рамките на ден-два и търговските банки да имат решения по отношение на кредитите.

„Полагаме усилия, тази мъничка артерия, по която тече животоспасяващата кръв към отделните органи, ако приемам, че един организъм е държавата, да успеят след кризата да продължат да функционират“, заяви още премиерът.

Той съобщи, че довечера по време на заседанието на Европейския съвет ще предложи на колегите си европейските камиони с товари за Турция и Близкия Изток да бъдат претоварвани в България на български тирове, за да минават безпрепятствено към южната ни съседка.

Министър-председателят отбеляза, че Турция счита само България за сигурна страна и не иска българските шофьори да стоят под 14-дневна карантина.

Граничните власти докладваха на премиера Бойко Борисов, че през последното денонощие на територията на страната са влезли 3000 ТИР-а, от които 1200 са били за пункта „Капитан Андреево“.

След взетите мерки броят на обработените ТИР-ове в посока Турция се е увеличил близо 3 три пъти, вследствие на което само за изтеклото денонощие на ГКПП „Капитан Андреево“

dnes.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram