Проф. Андрей Пантев: Не всяко изпитание обединява


„Граничните ситуации изваждат и гранични характеристики – ще се покаже доброта и солидарност, но и алчност, циничност, изолационен егоизъм“ – коментира Андрей Пантев, гост в рубриката „Главен герой“ на БНР на рождения си ден.

Разговорът неизбежно засяга граничната ситуация, в която се намираме, и как ще излезем от нея. Какъв свят ще заварим утре, когато излезем от домовете си?

„Аз не вярвам, че само благородство ще видим. Толкова е паникьосан целият свят, че неизменно ще се излъчат изолационен егоизъм и много малко ще бъдат тези, които след това ще кажат – излязох от тази огнетяваща ситуация с достойство“, посочи историкът.


„Много малко ще са тези, които ще кажат „Излязох от тази ситуация с достойнство и с постъпки, които не са повод за сарказъм или ирония“, подчерта той. 

Според него обаче светът няма изцяло да се промени, защото човешката природа не е променена в последните десет хиляди години, въпреки огромния технологически напредък.

„Ние ще срещаме тепърва изпитания, страдания, сълзи и усмивки“, продължи проф. Пантев.

„Политиците са еманация на нация народ, ако щете – на нашия дух, какъвто и да е той. Ние не можем до безкрай да разказваме невярната притча за добрия народ и лошите управници. Никой не ни е виновен, всичките са ни лика-прилика. Всички те са излъчени от една нормална, макар и несъвършена, процедура. Толкова години се мечтаеше да имаме избор – но изборът може и да е неподходящ, да не кажа – опасен. Защото демокрацията не е еделвайс, който цъфти само по високите върхове, или картоф, който зрее в земята – ние сме демокрацията, ние отговаряме за нея и не бива да се сърдим, когато тя не работи“, посочи историкът проф. Пантев.

Става ми весело, когато чуя от хора, които отдавна са във врастта „трябва“, продължи той.

„Говоренето за демокрация още не те прави демократ, няма тиранини и диктатор, който да не се представя за демократ. Това размива смисъла на думата, превръща я във фалшива обща психоза“, каза в заключение проф. Андрей Пантев.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram