Божидар Божанов готви промени в личните карти

Хартиените документи изобщо не трябва да ги има, защото повечето от тях се създават електронно. Няма нужда да се минава през хартията, за да се използват. Това заяви министърът на електронното управление Божидар Божанов пред Нова телевизия.

По думите му, за да могат гражданите да заявят услуги онлайн, ще се въведе електронната идентификация, за да могат с телефона си да влязат в една система и да заявят това, което им трябва. Не просто гишетата на съответната институция, а трябва да има центрове за комплексно обслужване, настоя Божанов.

Той посочи, че личната карта ще е и здравна карта. Личната карта с чип може да промени фиктивните хоспитализации, уточни Божанов и добави, че никой не може да клонира чипа. Ако държавата изиска смяната на личната карта, ще е за нейна сметка, а ако е доброволна, ще е напред във времето за наша сметка. В момента процедурата е забила в съда в Люксембург и трябва да се разплете възелът максимално бързо, настоя Божанов.

Трудовата книжка и синият талон също ще отпаднат с времето.

Той обясни, че Министерството на електронното управление ще осигури системата за електронното гласуване, но за следващите редовни парламентарни избори трябва да я има.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram