7 коктейла, перфектни за тия гадни жеги навън

Когато термометрите показват, че температурата навън надвишава 35 градуса, това не е време за работа в никакъв случай. Да, самата работа най-вероятно въобще няма да си замине току-така, но истината е, че човешкото тяло просто много по-трудно може да е трудоспособно в тази среда.

В такива моменти на нас ни остава да се крием на сянка, в добре охладени от климатик стаи или най-малкото да се паркираме пред вентилатора и да мислим за уютни места с разхлаждащ морски бриз и не по-малко разхлаждащ коктейл.

Какви напитки обаче са подходящи за това горещо и злобно време навън? При условие, че в такива мръсни жеги алкохолът не е съвсем препоръчителен, но пък се явява и средство за съзнанието ти да оцелее, тук търсим златната среда.

Затова и се ориентираме по-скоро леки напитки със силен плодов вкус и приятна сладост, които да отнемат топлината от тялото ти и да помогнат на нервите да се успокоят на фона на всички дразнения, причинени от жегата.

По-долу имаме 7 интересни коктейлни решения за летните жеги, които да ви спасят от неудобните страни на жаркото лято.

Гимлет с краставицаСнимка: iStock

Гимлет е класически коктейл с джин (или с водка, за предпочитане не и с двете, ако не искате да се натряскате много стабилно), който е приятно кисел и силно освежаващ. В неговия по-летен вариант може да добавим обаче още малко вкус и аромат, които да засилят това усещане за свежест.

Какво ни трябва за целта (за една чаша):

  • 50 мл джин
  • сокът на половин лайм
  • 30 мл сода
  • 10-15 мл захарен сироп
  • 3 листенца пресен босилек или един стрък розмарин
  • 2 големи резенчета краставица

Опцията за захарния сироп е по желание. Ако предпочитате напитката по-кисела и не толкова сладка, също може да се върже перфектно с цялата концепция. Комбинацията от киселината на лайма и специфичния аромат на краставицата и на босилека/розмарина (и двете са подходящи и придават различен дух на питието) придобиват интересен и леко екзотичен елемент на коктейла.

Има и специални джинове с вкус на краставица, които допълнително да застъпят нейното усещане и да му придадат повече плътност. Със сигурност обаче този коктейл ще ви изпрати в подходящото за едно такова жегаво време състояние.

Динено мохитоСнимка: iStock

Да, лятото има вкус на диня и това е вселенска истина. А този прекрасен плод се вписва повече от чудесно с много летни коктейли, придавайки им сладост и отнемайки от ударната сила на алкохола. Затова комбинацията на диня, бял ром и лайм е нещо, което наистина си заслужава.

Какво ни е необходимо (за една кана):

  • 200-300 гр диня, изчистена без семките
  • сокът от един лайм
  • един стрък с листа от мента
  • 150 гр бял ром
  • 40 мл. сироп от агаве (може да се замести и с обикновен захарен сироп)
  • Лед – да има

Този коктейл дава типичният приятен и свеж вкус на мохитото, но с една плодова основа от динята. Резултатът е приятен, вкусен и разхлаждащ. Най-пипкавото нещо тук е динята да се превърне в сок, като това може да стане както със сокоизтисквачка, така и с блендер или дори със старото чисто механично смачкване (макар че то е доста досадно и пипкаво).

След това всичко се смесва в каната, като половината от листата от ментата се смачкват и добавят в каната, а другата половина се запазват за украса. Крайният резултат може по всякакъв начин да задоволи естетическите ви нужди.

Розе сангрияСнимка: iStock

Сангрията винаги е добро решение – меко вино + плодове е уравнение, което носи доста забавни моменти. В случая предпочитаме розето заради неговия по-лек вкус, който ще направи самата напитка по лесно влизаща в това топло време (което може и да е опасно начинание, ако вземете да прекалявате с чашките).

Какви продукти ни трябват (за една кана):

  • 1 бутилка розе (750 мл)
  • 150 мл бял ром
  • 100 мл сода
  • 1 зелена ябълка
  • 1 чаена чаша ягоди
  • Половин чаена чаша малини
  • 1 пресен портокал
  • лед

По добре познат маниер всичко се обърква в каната, плодовете преди това трябва да бъдат нарязани (без малините), за да изпуснат по-лесно от сока си и да попият от алкохола.

Каната трябва да остане за около половин час на студено (може в хладилника направо, но не забравяйте да я захлупите с нещо), а след това добавяте леда и сервирате. Гарантирано тази напитка влиза директно в душата и отваря всякакви чакри.

Лимонада с водкаСнимка: iStock

Самото име си го казва – прясно приготвена домашна лимонада с нещо отгоре, приятният повей на водката, който да дразни езика и да освобождава съзнанието от оковите на ежедневието. Комбинацията не е толкова типична за нашите ширини, но това не пречи човек да пробва.

Какво ни е нужно за тази напитка (1 кана):

  • Прясно изцеден сок от един лимон
  • Прясно изцеден сок от два лайма
  • 100 мл водка
  • 700 мл сода
  • захар/мед на вкус
  • 2 листа от пресен босилек
  • Лед

За да усетите най-добре смесването на вкусовете, оставете каната за 15-20 минути някъде на студено място, преди да започнете да наливате в чашите. Крайният резултат е една много приятна и много ароматна комбинация, която гали небцето и дава енергия да се справим с останалата част от деня.

ПейнкилърСнимка: iStock

Концепцията за „тики“ и идеализирания тропически остров идва още от 50-те години на миналия век като част от онази американска култура, която все още нямаше абсолютно нищо против културната апроприяция, създавайки смело една идеализирана версия на това, което би трябвало да представляват Хаваите за средния Джо.

От цялата тази работа обаче печелят любителите на коктейлите, защото „тики“ създава редица напитки, за които можем да твърдим, че са направили света по-добро място. И „Пейнкилър“ е от тях.

Как се приготвя този коктейл (една чаша):

  • 30 мл ром (в оригиналната рецепта се използва Pusser’s)
  • 60 мл сок от ананас
  • 30 мл прясно изстискан сок от портокал
  • 30 мл кокосова сметана
  • Парче ананас
  • Индийско орехче, прясно настъргано отгоре

Всичко това се смесва в един шейкър с лед, раздрусва се силно, докато самият шейкър не започне да се изпотява, а след това се сипва във висока чаша със столче и чадърче. Поставяте парчето ананас на ръба, поръсвате с малко индийско орехче и отпивате. Вече сте една крачка по-близо до Бахамите или Хаваите! Крайният резултат е мек, плодов и сладък.

ПаломаСнимка: iStock

Някак не може да говорим за летни коктейли и несправедливо да зарежем отстрани текилата. Затова тук идва и коктейлът „Палома“ – със силен вкус на грейпфрут и галещо парене на текила той е нещото, което може да направи всеки един горещ следобед приятна наслада за душата.

Какво ни е нужно (за една чаша):

  • 60 мл текила
  • 60 мл сок от грейпфрут
  • 60 мл сода
  • сокът от половин лайм
  • 15 мл захарен сироп или сироп от агаве
  • морска сол
  • Лед

Пълните голяма чаша с лед (нека все пак да остане място) и забърквате вътре съставките. Накрая поръсвате с една едра щипка морска сол, която да даде допълнителен характер на този коктейл. Останалото е вече блажена наслада.

Лонг АйлъндСнимка: iStock

Защото понякога ситуацията го изисква. Навън може да е 100 градуса (добре де, само 40), но какво ти пука, когато и в теб е толкова. А с Лонг Айлънд нещата определено стават градусови. Макар някакви зевзеци това да го наричат студен чай, тук няма нищо чаено. За сметка на това след втория коктейл вече нищо няма значение.

Какво ще ни трябва (за една чаша):

  • 20 мл водка
  • 20 мл бял ром
  • 20 мл текила
  • 20 мл джин
  • 20 мл трипъл сек ликьор
  • 20 мл захарен сироп
  • 20 мл сок от лимон
  • Кока кола, докато напълни чашата
  • лед

Да, това е коктейл скоросмъртник. За него ви трябва голяма чаша, доволно количество лед и солидна доза вярва в утрешния ден. Или желание да го пропуснеш – зависи от настроението. Съставките се смесват в чашата и се разбъркват с онази дълга коктейлна лъжица. Украсява се с обелената кора от лимона. Пие се бавно, в опит все пак да избегнеш утрешния махмурлук, но с удоволствие.

Наздраве! И нека жегата бъде по-лека!

Източник: Уеб кафе

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram