Казанлъчанин със сребро от 51-ата Международна олимпиада по физика

През изминалата седмица, от 17 до 24 юли 2021 г., дистанционно се проведе и 51-ата Международна олимпиада по физика (МОФ/ IPhO). Само няколко седмици след като отборът ни спечели 5 медала от Европейската олимпиада по физика, петимата ни национали запретнаха ръкави и за международната сцена.

Най-голямото и престижно състезание по физика за ученици се проведе онлайн, с виртуален домакин Вилнюс, Литва, след като през 2020 IPhO беше отменена изцяло.

Състезателните дни бяха 9 и 11 юли, след които българските национали очевидно имат повод за гордост, защото на награждаването тази вечер и петимата ни физици ще се окичат с медали.

Българските физици се представиха достойно за пореден път, спечелвайки 5 медала – 2 сребърни и 3 бронзови отличия! Ето и имената на призьорите:

Александър Проданов, 11 клас, ППМГ Казанлък – сребърен медал
Васил Николов, 12 клас, ПЧМГ София – сребърен медал
Явор Йорданов, 11 клас, НПМГ – бронзов медал
Александър Илиев, 12 клас, СМГ-  бронзов медал
Виктор Василев, 12 клас, СМГ –  бронзов медал

Техни ръководители на престижната Международна олимпиада са проф. дфн. Мирослав Абрашев,  Иглика Асенова и гл. ас. Нено Тодоров – всички от Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, домакин на онлайн провеждането.

В МОФ участваха отбори от 76 държави, като общият брой участници бе 368. Олимпиадата се проведе в два кръга, като на първия кръг учениците се състезаваха върху две експериментални задачи, а на втория кръг – върху три теоретични. 

С медали се награждават участниците в зависимост от получените от тях точки и мястото им в общата класация на всички участници: златен медал – първите 8%, сребърен медал – първите 25%, бронзов медал – първите 50%.

От 1967 г., до 2021 г. (включително) отборите по физика на България са спечелили общо 132 медала: 14 златни, 44 сребърни, 74 бронзови, както и 61 почетни грамоти.

През 1967 г. България, Полша, Чехословакия, Унгария и Румъния, учредяват Международната олимпиада по физика, и участват във всички издания на олимпиадата оттогава насам. 

Източник: Десант бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram