Продадоха кокиче за над 4000 лева

Колко може да струва едно кокиче? Ще се изненадате – много.

Кокичетата в момента цъфтят из цяла Великобритания, осигурявайки една приятна яркост, след като страната беше ударена от няколко бури.Едно кокиче обаче породи „буря“ само по себе си, след като беше продадено за рекордните 1850 паунда или 4336 лева на търг в eBay.

Луковицата на кокиче, чието пълно име е „Галантус пликатус Златни сълзи“, е създадена от Джо Шарман, известен като „Кралят на кокичетата“, и е купена от неизвестен колекционер.

Шарман преди това продава за 1390 паунда луковица на кокиче на име „Златно руно“, процесът по чието създаване му отнема 18 години.

Новият вид е от същата линия като Златното руно, но венчелистчетата му имат по-отчетлива форма на „шапка Пикси“. Почитателите на кокичетата, известни като галантофили, твърдят, че част от чара им е това, че предимно белите цветя се Юкръстосват“ всяка година, което пък създава следващата версия, която „задължително трябва да се притежава“.

Авторът в сферата на градинарството Вал Борн казва, че луковицата, купена в eBay, ще „отиде под ножа“.

„Ще я разрежат на 20 части и ще започнат да продават отделни растения. Ще си върнат парите за три или четири години. Това е едно лудо хоби‘, допълва тя.

Шарман е казвал, че сигурността е сериозен проблем. „Познавам хора, които са отваряли градините си, а след това всичо им е било открадвано. Аз не отварям моята градина. Да крадеш кокичета е като да крадеш ван Гог.

Ако е рядък вид, галантофилите ще знаят кой го е размножил и откъде е откраднато“, твърди той.

Глас нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram