Природата рисува яйцата за Великден /галерия/

За пореден път и тази година решихме да боядисаме яйцата без химикали и изкуствени оцветители. Процесът е по-бавен и цветовете не са толкова наситени, колкото боядисаните с изкуствените бои, но всички ние вярваме, че си струва. Знаете ли колко лесно и безопасно за вас и вашите малки съкровища е да приготвите сами натурални бои, с които да оцветите красиво Великденските яйца? Голямото разнообразие от храни, цветя и билки допринасят за красивите естествени цветове на пъстрите яйца, приготвени за празника

Природни цветове
Ето и кои са натуралните оцветители и за кой цвят отговаря всеки от тях.
• Син – консервирани боровинки, варени листа от червено зеле, тъмночервен сок от грозде. ¾ от глава варено червено зеле ще придадат прекрасен син цвят;
• Кафяво или бежаво – силно или разтворимо кафе, черни орехови черупки (варени),
• Златно кафяво – семена от копър;
• Оранжево-кафяво – чили на прах;
• Зелен – листа от спанак (варени), . Микс от листа от спанак, консервирани боровинки и сока им, както и няколко супени лъжици куркума придават на яйцата страхотен зелен цвят;
• Зелено-жълт – обелки от жълти ябълки (варени);
• Сив – морав или червен сок от грозде, сок от цвекло. Замразените череши и боровинки заедно със сока дават хубав сив цвят;
• Лавандула – малко количество морав сок от грозде, цветове теменужка плюс 2 супени лъжици лимонов сок;
• Оранжев – обелки от лук (варени), моркови, червен пипер;
• Розов – цвекло, червени боровинки, замразени малини, червен сок от грозде
• Червен –  консервирани череши със сока, малини, червени боровинки, голямо количество обелки от червен лук (варени).
• Виолетов – цветове теменужка, чай хибискус, малко количество обелки от червен лук (варени);
• Жълт – обелки от лимон и портокал (варени), листа от морков (варени), чай лайка, семена целина (варени), шафран.Ето три рецепти за цветовете червено, жълто и синьо. След това може да смесвате цветните води, за да получите и техните производни цветове. Какъв по-прекрасен и занимателен начин да научите вашите малчовци как се получават различните цветове?
Червен: 2 чаши настъргано цвекло, 2 чаши вода, като заместител може да използвате нарязани пресни или замразени червени боровинки.
Жълт: 3 шепи жълти/кафяви обелки от лук, куркума.
Син: ½ килограм смачкани замразени боровинки, 2 чаши вода, като заместител може да се използва листа от червено зеле, нарязани на едро (за цвят лавандула).

Консервираните продукти дават по-блед цвят на боядисаните яйца, а варенето на боята с оцет гарантира по-наситени цветове. За еднороден цвят прецедете вече сварената боядисваща смес, а ако искате неравномерен, напръскан ефект оставете натуралните оцветители във водата. Не забравяйте да използвате боядисващата смес като хранителна и екологична тор след приключване на боядисването.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram