Кошмарът на Тартюф оживява в изложба в Помпей

„Покрийте там гърдите си навред“: прочутата подкана на Тартюф към Дорина би оставила непоклатими помпейците, чието ежедневие е било пропито с невъздържана чувственост, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

От голите статуи в градините до еротичните картини по стените на спалните им – обитателите на града, погребан от изригването на Везувий през 79 г., са живели в обстановка, която предизвиква удивление и любопитство сред археолозите и посетителите на обекта, разкопан през 18-и век близо до Неапол.

До януари 2023 г. посетителите й ще могат да разгледат около 70 творби от различни места в града: частни къщи, бани, обществени пространства, таверни.

„Още от първите разкопки на Помпей изглежда като град, в който чувствеността и еротиката присъстват навсякъде“, казва облеченият с костюм и вратовръзка Цухтригел, застанал пред статуи с голи торсове на горди кентаври.

„От самото начало това е източник на смущение и недоумение, но и на любопитство„, подчертава той, припомняйки, че по това време кралят на Неапол, който финансира разкопките, решава да постави под ключ в таен шкаф „най-непристойните предмети“, както ги наричат тогава. Този шкаф се съхранява и до днес в Археологическия музей в Неапол.https://www.youtube.com/embed/uq66BJA0MzU

Още с влизането си посетителят на изложбата се озовава лице в лице с впечатляващия еректирал пенис на статуята на бог Приап, който парадоксално не е имал еротична конотация за римляните, тъй като всъщност е символизирал плодородието и просперитета.

По онова време той традиционно е бил поставян в атриума – вътрешния двор на римските къщи.

На черен фон се открояват рамки, представящи различни сцени, включително мъж и жена в разгара на любовен акт: вероятно препратка към някое от многобройните произведенията на еротичната литература, която процъфтява по това време.

Импресио

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram