Четат проза от Гайто Газданов за първи път в Казанлък

За първи път извън столицата в Казанлък ще бъдат представени две от последно излезлите книги на бутиковото издателство „Аквариус”. Мести поети и писатели ще прочетат откъси от „Завръщането на Буда“ от Гайто Газданов
и „Зрящият е хляб“ от Биньо Иванов, а Румен Денев ще представи издателството в Музея на розата тази вечер от 17:30 часа.

Гайто Газданов  (1903 – 1971) незаслужено е малко познат не само у нас, но и в чужбина, и в самата Русия. Заедно с Набоков двамата принадлежат към младото поколение на руските писатели в емиграция и в този смисъл са в пряка конкуренция, като интересното е, че макар и пестеливо, се изказват ласкаво един за друг. Опирайки се на класическата руска традиция, Газданов търси и открива свой собствен литературен път, свой авангард, своя поетика. Забележителна е способността му да фиксира психологическите състояния на героите си и да изгражда релефна карта на душевната чувствителност.

В „Завръщането на Буда“ Газданов е студент-емигрант в Париж, който изживява невероятни, силно променени състояния на съзнанието и се среща с различни аспекти на своята индивидуалност. И докато преминава през множество екстремни ситуации в този процес на самопознание и самостоятелно търсене на смисъл, се осъществява неговото духовно прераждане. Романът е трудно определим в жанрово отношение. По структура е почти криминален, но и феноменологичен, и екзистенциален, доколкото сюжетните му линии протичат паралелно в субективното и социално пространство на героя.

Биньо Иванов (1939 – 1998) е български поет, автор на радиопиеси и сценарии за радиопредавания. Негови стихотворения са превеждани и публикувани в антологии и литературни издания в Германия, Полша, САЩ, Унгария и др. Има редица стихосбирки, сред които „Природи“ и „Часът на участта“.

За неговата поезия литературният критик д-р Гергана Кръстева казва: „Тя е не просто друг език, с който се изговаря мисълта. Тя самата е друга „мисъл на езика“. С нея светът, който се изкушаваме да мислим като понятен и познаваем, се новоназовава, пре-написва, пре-сътворява, пре-изобретява. „Светият кръст на кривата си мисъл закрепил“, недосегаем за изпепеляващия огън на забравата е Биньо Иванов – този възхитителен поетически саламандър.“

„Зрящият хляб“ събира избрани произведения на автора.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram