С първа откупка след 17 години Галерията слага началото на фонд „Съвременно изкуство“

В края на 2023 г. след почти 17-годишно прекъсване, екипът на Художествена галерия – Казанлък реализира първата си откупка на художествена творба за колекцията на институцията, съобщиха оттам. „Нещо повече – с нея се полагат основите на натрупването на фонд „Съвременно изкуство“. След извървения дълъг административен път и изключителната подкрепа на изкуствоведката д-р Мария Василева и галерия „Структура“ откупката е вече факт“, похвалиха се галеристите.

Първи ще имат възможност да разберат коя и чия е творбата ще са гостите на предстоящата среща-лекция тази събота с начален час 13:00.

В първата за 2024 г. лекция в Художествена галерия – Казанлък, като част от образователната платформа „Събота в Галерията“, гост-лектор ще бъде изкуствоведката д-р Светлана Куюмджиева. Разказът, който ще сподели с гостите на Художествена галерия – Казанлък, е посветен на едно от големите културните събития в света на изкуството, което на всеки две години провокира среща с хиляди съвременни визуални артисти и привлича традиционно повече от половин милион почитатели на изкуството. 60-ото издание на Венецианското биенале ще бъде открито само след няколко месеца и страната ни отново ще се включи със свой проект. Именно на дългата почти 130-годишна история на Венецианското биенале и „българските появи“ в този престижен международен форум е посветена предстоящата лекция.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram