Хомосексуалният Габриел Атал е назначен за премиер на Франция

34-годишният Габриел Атал е назначен за министър-председател на Франция, съобщи телевизия Бе Еф Ем.

Президентът Еманюел Макрон Макрон избра днес близкия си съюзник Атал за премиерския пост, съобщи и Радио Ер Те Ел, цитирано от Ройтерс.

До момента Атал беше министър на образованието.

Държавният глава вчера прие оставката на министър-председателката Елизабет Борн, която беше на поста от май 2022 г., припомня БТА.

Атал е описван като „добър ученик на макронизма и като „най-доброто въплъщение на макронисткото ДНК“. Атал влезе в правителството на Макрон през 2017 г. и преживя зрелищен възход.

В неотдавнашно допитване до общественото мнение Атал, който не крие хомосексуалната си ориентация, беше обрисуван като най-популярната личност в управлението и в мнозинството. Над една трета от анкетираните поискаха тогава той да бъде назначен за премиер.

Габриел Атал се чувства много добре пред медиите и в даден момент отговаряше за бюджетните въпроси, като тогава той беше един от малкото министри, изпратени на първа линия, за да защитават непопулярната пенсионна реформа. Начело на министерството на националното образование от миналия юли младият министър успя да се хареса на по-възрастните поколения, които са в центъра на електората на Макрон, с позициите си в подкрепа на въвеждане на училищна униформа и забраната на абая в училищата.

Източник: dnes.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram